Sneg, magla i poledica na putevima, vozačima se savetuje oprez

478

Snežne padavine, ponegde praćene kišom koja će se lediti pri tlu, najavljene su i za današnji dan, vetar je u slabljenju, ali se i dalje nastavlja period vrlo hladnog vremena, navodi Auto-moto saveza Srbije.


Prohodnost puteva je nešto bolja u odnosu na predhodne dane ali uglavnom u nižim prdelima, međutim AMSS podseća vozače da bačena so pri ovako niskim temperaturama nema pravi i puni efekat pa je na putevima, a posebno onim koji vode u planinske predele moguće formiranje leda što predstavlja veliku opasnost u vožnji. Zimska oprema, smanjena i prilagođena brzina uslovima na putu i držanje većeg odstojanja između vozila, je način vožnje koji će vas sigurno i bezbedno dovesti do vašeg odredišta, navodi se u saopštenju.

Prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije, ujutro se očekuje veoma hladno i iznad većeg dela pretežno vedro, samo na severu pretežno oblačno i suvo.Tokom dana postepeno povećanje oblačnosti i u ostalim krajevima i slab sneg. Na istoku i jugoistoku veći deo dana suvo. Usled porasta temperature, na severu i zapadu Srbije, sneg će mestimično preći u kišu, koja će se lokalno lediti na tlu. Vetar slab i umeren, u skretanju na južni i jugozapadni, na jugu Banata i u planinskim predelima kratkotrajno jak. Najviša temperatura od minus pet do tri stepena Celzijusa.

[wonderplugin_slider id=75]

 

RHMZ izdalo je upozorenja na jak mraz i ledenu kišu koja će padati u pojedinim predelima Srbije danas ujutro. Posle podne, uveče i u toku noći, kao i u sredu ujutro na severu i zapadu Srbije očekuje se lokalna pojava kiše koja se može lediti na tlu. U sredu i četvrtak na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije obilan sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP „Putevi Srbije“ na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja: II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

JP „Putevi Srbije“ skreću pažnju vozačima na prevoje i kritične deonice na sledećim putnim pravcima, na kojima se savetuje maksimalan oprez u vožnji i obavezno korišćenje zimske opreme: II B-357 veza sa državnim putem I B 22 – Kadina Luka – Granica PZP Beograd/Čačak, sneg na prevoju (na Rajcu) II A-207 Kruševac (Koševi) – Aleksandrovac – Grčak, V. Vrbnica – Vitkovo

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Takođe se savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

JP Putevi Srbije apeluje da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji, jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here