Sneg „zaledio“ Srbiju: Zavejani putevi, nestanci struje, otkazane utakmice

388

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ navodi da su svi prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima, kao i državni putevi I i II reda prohodni i da se saobraćaj odvija normalno u celoj zemlji.


Kako navode, 1.800 putara i više od 800 kamiona i mašina za čišćenja snega širom Srbije je na terenu 24 časa. Oni su, ističu, spremni da svakog trenutka intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja.

Naglašavaju da angažovanost mehanizacije može biti veća u slučajevima elementarnih nepogoda.
Dodaju da raspolažu dovoljnim količinama soli, kamenog agregata i rizle, kao i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura.

JP „Putevi Srbije“apeluje na vozače da, zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura, moguće poledice i slabe vidljivosti na pojedinim deonicama, bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko krenu da obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i istu prilagode uslovima na kolovozu.

Iz Auto moto saveza Srbije kažu da su na putevima u Srbiji otežani uslovi za vožnju zbog snega, smanjenen vidljivosti i pojačanog severnog vetra.

Prema izveštaju AMSS, saobraćaj je usporen u planinskim krajevima, a na pojedinim deonicama ima više od pet centimetara snega na kolovozu pa je korisna upotreba lanaca.

Kako smo već pisali, saobraćaj je usporen na Iriškom vencu, gde je zabranjen prolazak teretnjaka i putničkih vozila bez odgovarajuće zimske opreme.

U pojedinim delovima zemlje došlo je i do nestanka struje i grejanja.

Kako javlja Elektroprivreda Srbije velike snežne padavine, vetar i prvenstveno izuzetno mokar sneg koji se ledio napravili su probleme u dopremi uglja zbog kojih su zaustavljeni pojedini blokovi u Termoelektrani „Nikola Tesla A“. Kako Obrenovac greju blokovi u TENT A privremeno je zaustavljeno i grejanje u tom području. Intenzivno se radi na normalizaciji dopreme uglja kako bi Obrenovac u najkraćem roku dobio grejanje. „Elektroprivreda Srbije“ je obezbedila dovoljno električne energije i stabilnu isporuku prenosnom i distributivnom sistemu.

Zbog snega koji od sinoć pada intezivno, u Studenici i Mlanči na rubu Golije, od sinoć nema struje. Elektro-mreža je zbog težine snega na pojedinim mestima oštećena. Struje nema ni u prigradskim naseljima – Grdica, Jarčujak i Konarevo, piše Politika.

Struje nema u planinskom delu na Javoru, Mučnju, Goliji. Tamo je visina snežnog pokrivača preko 50 centimetara, preneo je Tanjug.

Planinski delovi opštine Lučani i grada Čačka takođe su bez električne energije.

Voz iz Požege koji je krenuo za Beograd jutros u 7.17 sati sa pedesetak putnika zaglavljen je zbog snega i vejavice na pruzi više od dva sata, javlja RTS.

Putnički voz iz Požege je zaglavljen kod stanice Leskovice, 30 kilometara od Valjeva.

Na kontaktnu mrežu palo je drveće usled težine snega.

U Beogradu su izmenjene pojedine linije gradskog prevoza.

Sneg je odložio i sve mečeve „Superlige“ u Srbiji, uključujući vojvođanski derbi između Voše i Spartaka.

Problemi i u Novom Sadu

Iako se na terenu u Novom Sadu nalaze ekipe gradskih komunalnih preduzeća, vetar koji duva brzo nanosi put ponovo na ulice, a mnoge sporedne ulice još uvek nisu ni očišćene.

Najveći problem je na putu za Frušku goru na koju su mnogi krenuli i da bi iskoristili prvi sneg za sankanje.

Iz Nacionalnog parka apelovali su na Novosađane da ne kreću na planinu bez preke potrebe, jer duva jaka mećava koja konstantno nanosi sneg na put.

Nekoliko vozila skliznulo je sa puta, a čuvarske službe rade punom parom.

Na prilazima ka Vencu iz pravca Novog Sada i iz pravca Iriga se nalaze policijske patrole koje proveravaju opremu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here