Softveri – štede hranu i smanjuju rad

U dvorištu porodične kuće u Obrovcu, Vladimir Mrđan izgradio savremen ovčarnik

2143
Radnici na Farmi "TDM-beee" ,Foto Darko Dozet

Iz godine u godinu, sve veći broj žitelja Obrovca gaji ovce uglavnom poznate francuske rase Ill de France. Postoji li neka veza između zavičaja predaka današnjih Obrovčana, koji su nekada davno na planini Vitorog, pored reke Janj i u okolini Šipova gajili ovce, ili je u pitanju nešto drugo, teško je reći.


No, bilo kako bilo, gajenje ovaca u ovom mestu, poprima razmere epidemije, kojoj se ne nazire kraj.

Jedan od onih, koji su se u Obrovcu u poslednjih nekoliko godina okrenuli gajenju ovaca i jaganjaca je i Vladimir Mrđan. U dvorištu njegove porodične kuće je izgrđen savremeni kompjuterizovani objekat.

Zahvaljujući tome potrošnja hrane je racionalizovana, a ljudski rad značajno smanjen.

– Kada sam odlučio da pokrenem ovaj posao, držao sam se one narodne „prvoštalicu, pa onda kravicu“ – započeo je svoju priču Mrđan.

– Rešio sam prvo da izgradim objekat, pa tek onda da nabavim ovce. Ovčarnik, zadovoljava sve zahteve savremenog uzgoja ovaca u zatvorenom prostoru. Izuzetno je funkcionalan, a uz to, zadovoljava sve potrebne kriterijume koji su vezani za gajenje ovaca i jaganjaca.

– Dimenzije ovčarnika su 70 sa 11,5 metara. Odlučio sam se za Ill de France rasu. Veoma traženoj rasi na domaćem i stranom tržištu. U ovom trenutku u ovčarniku se nalazi oko 400 grla. S obzirom na kapacitet objekta, cilj mi je da broj priplodnih grla u ovčarniku jednog dana bude 1.000. Kako sam stvorio uslove za smeštaj i ishranu tolikog broja verujem da ću u tome i uspeti.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Pre nego što je doneo konačnu odluku da se bavi ovčarstvom dobro je proučio potrebe i zahteve tržišta.

– Ispitivanje tržišta bio je jedan od najznačajnijih poslova koji sam obavio pre početka izgradnje farme. Svi parametri prilikom tog istraživanja su ukazivali da su potrebe za jagnjećim mesom na oba tržišta velike. Nakon toga sam se odlučio da pokrenem ovu proizvodnju, koja nije previše zahtevna, ali je isplativa. U ovom poslu, jedna od glavnih stavki je obezbeđivanje hrane za ovce i jagnjad. Do sada sam seno lucerke uglavnom kupovao, a koncentrat sam pravio. Od protekle jeseni u vlastitom objektu koji zauzima 450 kvadratnih metara, počeo sam da pravim silažu, koju koristim u ishrani ovaca. Na farmi su stalno prisutna tri radnika – napominje Mrđan.

Da bi pripremio hranu za ovce, ali i obavio čišćenje ovčarnika, Mrđan koristi traktore i priključne mašine.

– Zahvaljujući vlastitoj mehanizaciji, traktorima i priključnim mašinama, poslovi u ovčarniku kao i na njivama, se relativno lako obavljaju. Ovčarnik se četiri puta godišnje čisti, a đubre se iznosi na njive. U ratarstvu i stočarstvu, koristim tri traktora od 40, 86 i 125 konjskih snaga. Setveni plan je u potpunosti prilagođen potrebama ovaca. U ovogodišnjoj sezoni kukuruz zauzima površinu od deset jutara, lucerka je na istoj površini, a grahorica i ovas zauzimaju polje površine od pet jutara. Od ove godine ću i grahoricu i ovas koristiti za proizvodnju hrane za ovce – ističe Mrđan.

Kada je u pitanju prodaja jagnjadi, Mrđan ističe da ih sa lakoćom prodaje. Napravio je ugovor sa jednim ugostiteljskim objektom iz Novog Sada, čije su potrebe na godišnjem nivou 3.200 komada jagnjadi. Trenutna cena žive mere jagnjadi je 300 dinara, dok cena u periodu kada je tražnja za jagnjadima povećana, u vreme slava i praznika dostiže 350 i 400 dinara za kilogram.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here