Spremni u novu školsku godinu

Gimnazija „20. oktobar“

2019

BAČKA PALANKA: Pred početak nove školske, 2019/2020. godine, posetili smo eminentnu srednju školu u Bačkoj Palanci gimnaziju „20. oktobar“ i razgovarali sa direktorkom mr Tamarom Antić.


– Na početku smo nove školske godine, upis u I razred je protekao dosta dobro, zadovoljni smo i na nivou generacije imamo 105 učenika, razmeštenih u četiri odeljenja, tri na opštem i jedan na društveno jezičkom smeru. Imamo po 29 učenika na opštem i 18 na društveno jezičkom smeru.

– U odnosu na prethodne godine, kada je bilo po 30 učenika u svim razredima od prvog do četvrtog na društveno jezičkom smeru, ovo je izvestan pad. Na žalost, prirodno matematički smer, zbog nezainteresovanosti, smo definitivno izbacili i zamenili ga opštim smerom. Što se tiče izbornog predmeta, najveći deo novoupisanih se odlučilo za Jezik, medije i kulturu i za Zdravlje i sport kao izborni predmet, a imaju u ponudi i Primenjene nauke i Umetnost i dizajn.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Za vreme raspusta, bili smo aktivni i nedavno je završen projekat Digitalni pogon, koji je organizovan od strane Novosadske novinarske škole i biblioteke Plus iz Beograda i usmeren je na razvijanje medijske pismenosti. U celokupnom tom projektu od 10 nagrađenih radova dva su iz naše škole.

– Nastavnički kadar i broj časova u školi je uglavnom ostao isti, u penziju nam je otišla profesorica likovne umetnosti. Novina je da ove godine u potpunosti prelazimo na elektronski dnevnik, i od početka školske godine biće uspostavljena internet mreža na nivou škole, optički kabel nam je još pre nekoliko godina doveden do zgrade, a internet je dostupan u svakoj učionici. Zajedno sa SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ kompletnu školu ćemo opremiti sa računarima, svaku učionicu ponaosob, da bi elektronski dnevnik funkcionisao. Svi podaci su „onlajn“ i na nivou republike se unose u jedan sistem, tako da i Ministarstvo prosvete ima uvid, odnosno samo lica sa dozvolom.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Dozvolu da vide ocene svog deteta imaće i roditelji, a profesori samo ocene iz svog predmeta, što će povećati i njihovu objektivnost. Što se tiče ekskurzija, jedino maturanti mogu da putuju u inostranstvo, tako da se u oktobru ide u Italiju, prvi razredi idu na jednodnevni izlet, drugi razredi godinama idu na dvodnevnu prelepu ekskurziju u Istočnu Srbiju, videćemo šta će odlučiti ove godine. Treći razredi takođe idu na ekskurziju negde u Srbiju. Saradnja sa Savetom roditelja je jako dobra na obostrano zadovoljstvo, oni imaju uvid u sve informacije koje su im potrebne – konstatovala je na kraju direktorka gimnazije „20. oktobar“, mr Tamara Antić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here