Srbija i Hrvatska još daleko od dogovora o granici

794
Foto: 021

Sumirajući postignuto godinu dana nakon susreta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i njenog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Zagrebu i dogovora da dve države u iduće dve godine pokušaju da usaglase rešenje o granici, između Zagreba i Beograda saglasnosti još nema, a kada je u pitanju razgraničenje na Dunavu, pozicije su najudaljenije, ocenjuje HINA.


Podseća se da su se predsednici Srbije i Hrvatske tada saglasili da će se, ako dogovor izostane, obratiti nekom međunarodnom sudu.

Nedavno je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Stevanović, izjavio da su najveća prepreka sporazumu dve zemlje dva rečna ostrva – Šarengradska i Vukovarska ada, pri čemu Zagreb, po njemu, insistira na rešenju koje je suprotno međunarodnom pravu.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MSEP) odbacilo je, navodi HINA, srpsku tezu o kršenju međunarodnog prava i tvrdi da je bivša međurepublička granica hrvatskim osamostaljenjem postala i državna.

Navode da su „stavovi i zahtevi Republike Hrvatske čvrsto utemeljeni i u skladu s međunarodnim pravom“. Hrvatska, navodi se, traži da se u budući bilateralni ugovor o granici ugradi „bivša republička granica iz 1991. godine koja je danom osamostaljenja Hrvatske već postala međunarodna granica između Hrvatske i Srbije“.

Drugim rečima, Hrvatska traži da osnov dogovora bude katastar. „Navedeno je potvrđeno i u mišljenju Badinterove komisije“, dodaju iz hrvatskog ministarstva.

Beograd, navode, predlaže da granična linija ide sredinom reke, pri čemu bi katastarska podela Hrvatskoj dala oko 10.000 hektara na levoj obali. Pritom, Beograd navodi da je takav princip o granici između dve države sredinom plovnog toka Dunava već primenjen i u slučaju razgraničenja između Austrije i Nemačke, Rumunije i Bugarske, te Mađarske i Slovačke.

MSEP odgovara da „međurepublička granica nikada nije bila na Dunavu“.

„Bivša međurepublička granica, u skladu sa zakonodavstvom i hrvatske i srpske strane, bila je precizno utvrđena i nije bila na Dunavu, već se protezala, kako u Sremu tako i u Baranji, spoljnim granicama opština svake republike koje su ujedno bile i spoljne granice katastara tih opština 1991“, smatra MSEP.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here