Srbija prvi put u finalu SP

911

Srbija će prvi put u istoriji igrati u finalu svetskog prvenstva za odbojkašice!

Srpska reprezentacija je jutros u Jokohami dobila mali evropski derbi. U reprizi prošlogodišnjeg finala EP je savladala Holandiju u polufinalu mundijalskog takmičenja 3:1 (25:22, 26:28 25:23). Opet su Srpkinje očitale lekciju Holanđankama kada je bilo bitno i kada se odlučivalo o medaljama. Srebro je obezbeđeno, ali imamo razloge da se nadamo i zlatu. Ime protivnika u finalu ćemo saznati posle okršaja Kine i Italije u drugom polufinalu. Meč za svetsku krunu je na programu sutra od 12.20 časova.

Fantastični tandem Tijana Bošković – Brankica Mihajlović je bacio Holandiju pod noge i napravio razliku u današnjem meču. Ali nije baš sve funkcionisalo dobro u igri Srbije. To što imamo takav napadački potencijal u TijaniBrankici ne može da zamaskira neke probleme koje će Zoran Terzić morati da reši ako želi to dugo čekano zlato sa nekog svetskog takmičenja. Pre svega prijem u kojem je Bianka Buša danas bila slaba tačka Srbije koju Holanđanke umalo da iskoriste… Jer, u finalu nas čeka prilično jači protivnik od Holandije.

Bio bi zaista greh da se ovakva reprezentacija Srbije nije palsirala u finale i da je tamo prošla Holandija koja je objektivno slabija ekipa od nas. Bila bi ogromna šteta da devojke poput TijaneBrankiceSIlvijeMilene i ostalih nisu došle u situaciju da se bore za zlato koje ova generacija zaslužuje za sve što radi i igra poslednjih godina. Ali moraće za klasu bolje od ovog danas. Bez obzira da li u finalu rival bude Kina ili Italija.

Ako bi u finalu igrali kao u današnjem prvom setu, onda bi s punim pravom mogli da se nadamo zlatu. Ako bi kojim slučajem odigrali kao završnicu drugog ili početak trećeg seta, onda nam se ne piše dobro u finalu.

Prvi set danas je bio scenario po kojem bi trebalo da igramo u finalu. Fantastičan prijem je omogućio Maji Ognjenović da se igra odbojke i razigrava sve moguće opcije.

Tijana Brankica su ispaljivale projektile, sjajno je funkcionisao i blok, sve je izgledalo perfektno do malog opuštanja u finišu. Ali nezaustavljiva Tijana je sa osam poena u setu donela vođstvo.

U istom ritmu smo otvorili i drugi set. Ulogu lidera je tada preuzela Brankica Mihajlović i dovela Srbiju do vođstva od 20:16. A onda je usledila “žuta minuta” naših. Holanđanke su serijom 8:1 rasturile prijem Srbije. Buša nije uspevala da se izbori sa servisima Holandije, sve se prometilo u igri Srbije, a Terzić nije uspevao da prekine agoniju. Boškovićeva je spasila tri set lopte koje su imale Holanđanke. Nisu naše protivnice iskoristile ni četvrtu, ali jesu petu. Iako je i Srbija imala set loptu u međuvremenu. Srbija je bila potpuno dezorijentisana u tim momentima i slaba igra se prenela na početak trećeg seta.

Holandija je povela 9:5 na krilima raspoložene Loneke Slutjes i tada je situacija već izgledala alaramantno. Ali u pravom momentu se razgoropadio tandem Mihajlović – Bošković! Uspeli smo da sredimo prijem, da sastavimo jak blok i da iskoristimo naša napadačka oružja. Srbija je preokrenula, a Tijana je u finišu seta odigrala simultanku. Pogađala je iz svih pozicija i vratila Srbiju na pobednički put.

Četvrti set je bio žestoka i izjednačena bitka. Počeo je i umor da savladava najbolje igračice oba tima. Ali u tim trenucima Tijana Brankica pokazuju klasu i Srbija je uspela da prelomi pitanje pobednika. Izborile su naše devojke zasluženo finale gde će sutra igrati za najveći uspeh u istoriji naše reprezentacije.

Tijana Bošković je sa 29 osvojenih poena bila najefikasniji pojedinac meča. Imala je nešto lošije procente (25/57) nego u dosadašnjem delu turnira, ali i opterećenje je bilo veće. Brankica je osvojila 23 poena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here