Sremac biciklom stigao do Kineskog zida

Vrteći pedale osvojio svet

1579

Ivan Mladenović iz Šida (47) uspeo je nešto što se graniči sa nemogućim. U maju se obreo put Kine i biciklom prešao 12.000 kilometara.


Da bi stigao do Kine, Ivan je hrabro vrteći pedale prošao Bugarsku, Tursku, Gruziju, Rusiju, Kazahstan i Mongoliju. Na dva točka, prešao je celu obalu Crnog mora, a uradio i jednu stvar koju su mu svi govorili da ne radi.

– Svi su mi, pre polaska na put, govorili da ne idem u Čečeniju, a mene je vuklo od prvog dana. I nisam pogrešio! Ljudi su u Čečeniji jako, jako dobri. Stalno su mi nudili pomoć, smeštaj, hranu – kaže Ivan, a kao jednu od avantura na njegovom neverovatnom putu ističe vožnju biciklom po Kavkazu.

– Vozio sam na visini od 2500 metara nadmorske visine. Zatekao sam tamo sneg u junu, prelepe predele… Odatle sam nastavio vožnju po kazahstanskim stepama i sibirskim tajgama – priča Ivan za Alo!.

[wonderplugin_slider id=22]

 

U Mongoliji je planirao da se zadrži desetak dana, a na kraju je ostao ceo mesec. Upoznao je tamo u Ulan Batoru naše ljude sa kojima će, kako kaže, ostati prijatelj do kraja života i koji su ga ugostili tako srdačno da to nikada neće moći da zaboravi. Među njima se nalazio i jedan Mongolac koji govori srpski jer je studirao u našoj zemlji.

– Na svom putu, prešao sam i najzahtevniju pustinju na svetu – Gobi! U njoj sam prespavao dve noći pod vedrim nebom jer sam šator izgubio na granici Mongolije i Kine. Po pesku i zemlji prešao sam 90 kilometara, a bilo je deonica na kojima nisam mogao da vozim, pa sam gurao biciklu – priča oduševljeno Ivan i dodaje da avanturu završava u sredu, kada stiže u Peking.

– Od 120 dana koliko sam proveo vozeći bicikl, sigurno su me tokom polovine puta pratili vetar i kiša. Uprkos tome, nijednog trenutka nisam ni pomislio da odustanem. Izgurao sam zahvaljujući jakoj volji i veri u sebe!

Ova moja avantura ima i humanitarni karakter, jer sam vozio za udruženje “Uvek sa decom” koje pomaže deci oboleloj od raka, a to može da učini i svaki građanin slanjem SMS-a 7175 na 7175 – rekao je na kraju Ivan uz zahvalnost svima koji su ga bodrili i gostili na njegovom putu, kao i sponzorima bez kojih ova njegova avantura ne bi bila moguća.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here