Šta da rade građani koji su već uplatili aranžmane za Uskrs i 1. maj

1007
Foto: N1

Približavaju nam se uskršnji praznici, nisu daleko ni prvomajski, mnogi građani su uplatili aranžmane koji se neće realizovati. Šta će biti sa njima i kako će se refundirati novac?


Direktor Jute, Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su, s početkom vanrednog stanja, otkazani svi aranžmani do 15. maja.

Jedan deo putnika je, shvatajući situaciju, prihvatio da pomeri svoja putovanja, odnosno da svoja putovanja prebace za leto, dok jedan manji deo putnika insistira na povraćaju novca, ukazuje direktor Jute.

Nešto je, prema njegovim rečima, izvršeno tokom marta dok je bilo dnevne likvidnosti, ali sada ta mogućnost ne postoji s obzirom na to da su partneri koji su taj novac primili takođe u istom problemu jer je problem globalni.

[wonderplugin_slider id=154]

 

„Sada tražimo najbolji način koji će obezbediti povraćaj novca ljudima u nekom obliku. Da li će to biti vrednosni vaučeri, da li će biti neki drugi način, u svakom slučaju do početka maja meseca mi ćemo moći da predstavimo model za povraćaj novca“, dodaje Seničić.

Objašnjava da su vrednosni vaučeri vrednosni papiri koji bi glasili na ime putnika i na iznos novca koji je uplatio agenciji. Vaučer bi, ističe, mogao bi da se koristi do kraja sledeće letnje turističke sezone u dogovoru sa agencijom i shodno slobodnim kapacitetima.

„Dakle, u tom slučaju putnici ne bi gubili ništa na novcu koji su uplatili. To je model koje su predstavile i sve kolege u Evropi i svetu, pa su čak i sve najveće aviokompanije ponudile tu mogućnost refundacije novca“, ističe direktor Jute.

Kada je reč o vaučerima Vlade, koje su brojni građani kupili baš za april i maj, Seničić smatra da će Vlada, čim izađe iz problema, doneti uredbu o produženju važnosti vaučera.

„S tim što će tu biti nešto drugačija situacija, oni će moći da se koriste samo u objektima za koje su i pravljene rezervacije jer svako drugačije rešenje bi napravilo problem davaocima usluga“, smatra Seničić.

Pogledaj: Za desetak dana „plazma terapija“ i u Srbiji – lečenje krvlju izlečenih od korone

Očekuje da do sredine ili kraja juna bude period kada već može da se razmišlja o korišćenju godišnjih odmora.

„Dakle, jesmo optimistični, očekujemo da ćemo, shodno informacijama da toplo vreme ne pogoduje razvoju ovog virusa, bar taj glavni deo sezone iskoristiti na onaj način kako smo to radili i svih prethodnih godina“, zaključuje Seničić.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here