Šta je obeležilo kraj januara 1965. godine u Bačkoj Palanci

Vesti iz 1965.

2876

Pogledajte vesti bačkopalanačkih Nedeljnih novina iz 1965. godine. U tekstu se nalaze vesti iz broja 5 od 31. januara 1965.


Samoupravnost i u radnim odnosima

Dva su osnovna razloga za donošenje novog zakona o radnim odnosima. Prvi je da se radni odnosi usklade sa koncepcijama Ustava da ne budu odnosi između radnika i radne organizacije, već da se utvrde kao međusobni odnosi između ravnopravnih članova radne organizacije. A drugi je razlog da se ti odnosi regulišu na bazi samoupravljanja, pri čemu se samoupravljanje neće ograničiti na to da radne zajednice samo sprovode zakonske norme, već da donose sopstvene mere, u skladu sa zakonom.

Tako će radničko samoupravljanje postati nosilac društvenih normi u oblasti radnih odnosa. Prednacrt osnovnogzakona o radnimodnosima obuhvata odredbe kojima se regulišu sva glavna pitanja iz oblasti radnih odnosa. Prednacrt predlaže novinu da se radna knjižica za vreme trajanja radnog odnosa nalazi kod radnika.


Čelarevo imati i nemati

Poslednjih godina u odnose između Čelareva i centra komune neopažano su se uvlačile reči „pastorče“ i „lokalisti“. U početku je neko kroz neodmerenu šalu krstio razne zahteve Čelarevaca lokalizmom. A poneki Čelarevci su, opet, istom merom odgovarali kako je njihovo selo odavno postalo pastorče komunalne politike i da se zbog toga dobijaju veoma mala sredstva za podmirenje naraslih potreba društvenog standarda.

Kao retko koje selo, Čelarevo je poslednjih godina zabeležilo nagli industrijski razvitak. Od nešto preko 4.000 stanovnika blizu 1.200 je zaposleno u privredi i raznim ustanovama. Za naredne dve – tri godine očekuje se da će užarija „Dunav“ i Poljoprivredno dobro „Podunavlje“ povećati proizvodnju na osam milijardi dinara ukupnog prihoda.

Nasuprot ovim podacima o brzom razvitku sela i njegovim daljim perspektivama, čelarevski aktivisti su na sastanku izneli listu deset gorućih problema sela, koji godinama čekaju rešenje.

[wonderplugin_slider id=181]

 

 


Pravac Crikvenica

U upravi Bačke najzad je potvrđena vest da ekipa palanačkog drugoligaša odlazi na petnaestodnevne zajedničke pripreme u Crikvenicu. Pod vođstvom Joce Stanojeva, Milana Pejaka i trenera Aroka u nedelju uveče na put su krenuli Zorić, Jugović, Rac, Morača, Latković, Dolezar, Plačkov, Milutinović, Perković, Drašković, Krgin, Rajšp, Rašijovan, Dudak, Višekruna, Stanišić, Miškov, Redenc i Vodalov.

Na spisku putnika za Crikvenicu nalazi se i golman Šušić, ali je njegov odlazak još pod znakom pitanja zbog zauzetosti na radnom mestu.


Mladenovčani najdisciplinovaniji

Po broju podnetih prijava, a i izrečenih kazni, na prvom mestu se nalaze prekršaji iz oblasti narušavanja javnog reda i mira. Takvih prijava u prošloj godini bilo je 354. Na drugom mestu su prekršaji iz oblasti privrede sa 353 slučaja, a saobraćaj je tek na trećem, mestu sa samo dve prijave manje. Ostalih prekršaja bilo je 174.

Na čelu ove neslavne rang liste nalaze se Palančani. S obzirom, na broj stanovnika to je u izvesnom smislu i normalno, ali zabrinjava činjenica da je svaki trideseti Palančanin u toku prošle godine stajao pred sudijom za prekršaje.

Nasuprot njima, Mladenovčani su bili najdisciplinovaniji stanovnici u našoj opštini. Podaci govore da je tek svaki dvestoti meštanin Mladenova odgovarao za prekršaj.


Restoran u Domu sportova

U Domu sportova na Tikvari otvoriće se prvoga februara novi restoran koji će biti u sastavu ugostiteljskog preduzeća „Turist“.

Novi restoran opremljen je sa kožnim garniturama i pružaće posetiocima svu udobnost. U restoranu će se služiti isključivo živinski specijaliteti i hladni naresci. Kapacitet restorana, koji ima i terasu, je 50 sedišta.

Za sada u restoranu nije predviđena nikakva muzika, tako da će to biti prvi restoran u Bačkoj Palanci koji će posetiocima omogućavati da u miru provedu nekoliko časova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here