Шта се догађа ако „прескочите“ доручак?

2185
GETTY IMAGES

Дан без доручка је као аутомобил без горива – тако кажу они који први оброк не пропуштају.


Они који га преспавају или у журби прескоче не мисле да губе много јер ће надокнадити ручком, пише РТС.

Да би смршали или одржали линију многи се запуте у теретану. Осим тога поједини избегавају и храну. Нарочито доручак. Да ли је здраво вежбање на празан стомак и да ли је доручак најважнији оброк проверавао је РТС најпре у теретани.

„Доручак јесте најбитнији оброк, али уколико се одлучите на неки вид тренинга ујутру пре доручка, то може да буде неки лагани кардио. Уколико радите неки тежински тренинг типа кросфит или тренинг са оптерећењем, тада бих препоручио доручак обавезно. Уколико га не узмете можете да нашкодите мишићима, чак и да их губите, а не обрнуто“, тврди тренер Драгутин Мрдак.

У зависности од тога коме шта прија, доручак је важно обавити пре него што спакујете торбу за теретану, саветује тренер. А ево и предлога шта је најбоље јести.

„Најбоље је угљене хидрате комбиновати тако да буду пре и после тренинга јер ће они да нам дају енергију која ће се лагано ослобађати и нећемо имати нагле падове шећера“, саветује тренер.

Не само када вежбате, већ и за обављање свакодневних активности доручак је неопходан, истичу нутриционисти. Прескакање првог оброка почетак је стварања лоших навика.

„Телу је потребна енергија како би се покренуло ујутру, тако да ће оно хранљиве материје повући из резерви, међутим, вероватно око поднева, имаћемо јако потребу за храном и то за слаткишима или нечим масним. У таквим ситуацијама ћемо најчешће посегнути за неком брзом храном или слаткишима, који ће нас поново увести у тај лош круг јер ће нам нагло подићи шећер затим и спустити“, објашњава нутриционисткиња Маја Стојановски.

Фото: Getty images

Журба и кашњење најчешћи су изговори оних који доручак прескачу. Зато да би привукли муштерије, али и подстакли људе да редовно доручкују у бројним ресторанима осим акција, довијају се и на друге начине.

„Сталним неким новитетима и убацивањем и нових доручака. Наши најчешћи клијенти су пословни људи, ми заправо доручак служимо од пола девет, тако да је то веома битно, јер пре посла или у току пауза око 10 сати буде нам највеће интересовање за доручак“, каже кувар Никола Јовановић.

Исто чине и пекаре, у којима доста више људи потражи јутарњи оброк. Без обзира на то шта изаберете, важно је да доручкујете најкасније сат времена по устајању. Јер одлагање доручка и још горе – изостављање, дугорочно може да остави озбиљне последице на здравље, тврде лекари.

„Метаболизам се прво успорава јер се брани, чува своје резерве, уколико се то често понавља метаболизам се потпуно успорава и намирнице не могу да се искористе на адекватан начин. То може да доведе до појаве болести, такође повећава и инциденцу кардиоваскуларних догађаја, поремећаје метаболизма и шећера“, истиче докторка Дома здравља „Стари град“ Бранка Лазић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here