Stado sve brojnije

Preko petnaest godina Ranko Radman iz Čelareva gaji ovce

1950

Pre nešto više od decenije i po, porodica Radman iz Čelareva, odlučila je da gaji ovce. Na porodičnom imanju koje se nalazi na izlasku iz Čelareva prema Novom Sadu, započeli su Radmani gajenje ovaca Il de France rase.


Posao uzgoja ovaca je na neki način i porodična tradicija, jer su se njime bavili Rankov deda i pradeda.

– Ovce rase Il de France, koje smo gajili petnaest godina nisu bile umatičene i njihovo gajenje nije išlo u onom pravcu koji sam očekivao i želeo, što je bio glavni razlog što sam prekinuo da ih gajim. Međutim, od gajenja ovaca nisam odustao. Počeo sam sa uzgojem ovaca rase vitenberg. Mada moja dosadašnja iskustva u gajenju ove rase nisu duga, za sada sam zadovoljan. Ovce ove rase su otpornije na bolest, nisu probirljive u ishrani, bolje prihvataju ispašu. Ono što je takođe veoma važno vitenberg, ima veću reproduktivnu moć, a najčešće ojagnji dva jagnjeta. Ovnovi su teški između 130 i 210 kilograma, a ovce od 85 do 120 kilograma – kaže Ranko Radman.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Trenutno se u ovčarniku Ranka Radmana nalazi 40 ovaca, jedan ovan, šest šiljegica i 12 jagnjadi. Radman planira da uveća sadašnji broj ovaca već do početka ove zime.

– U svrhu uvećanja broja grla, planiram da sadašnji objekat proširim i uvećam kako bi ovce imale uslove zašto bolji razvoj, ali i jagnjenje. Plan mi je da sadašnje stado uvećam na preko 100 komada, kako bih konkurisao za dobijanje stimulativnih sredstava u ovčarstvu. Kada je vuna u pitanju, ja sam ove godine relativno rano obavio šišanje ovaca. Po jednoj ovci dobijao sam od 2,5 do 4 – 5 kilograma vune, a prodao sam je po ceni od 70 dinara za kilogram.

– Kada je ishrana ovaca u pitanju onda želim da istaknem da se ona bazira na senu lucerke, senu od soje i kukuruzovini. Prvi put ove godine planiram da pravim silažu. Problema oko plasmana ovaca i jagnjadi do sada nisam imao. Trenutna cena žive mere jagnjadi je 300 dinara za kilogram. Ovce i jagnjad su pod nadzorom veterinara. Do sada nisam imao nekih ozbiljnijih problema kada su bolesti ovaca u pitanju – kaže Ranko.

U svrhu obezbeđivanje hrane za ovce, Ranko je nabavio svu neophodnu mehanizaciju. Pored traktora, poseduje i kosačicu kao i balirku za seno. Kako bi ovcama obezbedio seno, Ranko kosi travu u delu fudbalskog terena ČSK Pivare i travu pored nasipa u Čelarevu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Posla oko ovaca, ako u ostalo mi oko druge stoke, ima tokom cele godine. Posao tokom leta i jeseni je veći, jer u tom periodu godine treba obezbediti hranu za ovce tokom zime. Najveći deo posla obavljam sam, negde oko 80 odsto. Malu pomoć imam od sina Relje koji je već polako počeo da vozi traktor. Sigurno da nije ni malo lako, ali kada se poslovi dobro isplaniraju i kada svakodnevno obavljaju, onda najčešće sve ide kako želi onaj što ga obavlja – napominje Ranko.

Ranko nema mnogo zemlje u vlastitom posedu tako da je prinuđen da jedan deo poljoprivrednog zemljišta uzima u zakup. Iako je u redovnom radnom odnosu, on obrađuje oko osam katastarskih jutara. Na ovim površinama odlučio se da proizvodi hranu za stoku, jer osim ovaca, on gaji domaće svinje i svinje mangulica rase, koze, konje lipicanerske rase, guske, ćurke i poni konje.

Junak ove priče je po struci poljoprivredni tehničar, smer ratar, povrtar, vinogradar, voćar, ali se ipak znatno više bavi stočarstvom nego ratarstvom i voćarstvom. U neposrednoj blizini ovčarnika i staja sa stokom gde se nalaze konji lipicanerske rase, koze, svinje mangulice, kokoške, guske i ćurke, rasprostire se i voćnjak u kome se nalaze kajsije i stabla oraha.

Ovogodišnjen gradonosne padavine, koje su pogodile atar Čelareva, nanele su dosta štete kajsijama, a posebno orasima.

„Etno – selo“

Kao i svaki uzoran domaćin i Ranko planira na duže staze. Ovaj izuzetno vredan čovek planira da u krugu sadašnjeg manjeg zoovrta u kome se nalaze brojne životinjske vrste, jednog dana i izgradi etno – selo.

– „Etno – selo“ bi trebalo da bude raj za decu, ali i odrasle. Deci bi bilo omogućeno jahanje ponija, vožnja fijakerom, ishrana stoke i razgledanje etno – sela. Dakle, planova ima, ali će njihovo ostavrenje zavisiti od toga kako će se poslovi u ovčarstvu pre svega dalje razvijati. Pod uslovom da sve bude teklo u dobrom pravcu, nadam se da ću uspeti u ovom što sam zamislio – istakao je na kraju Ranko.

[wonderplugin_slider id=67]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here