Šteta od poplava 25 miliona evra

375

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević izjavio je danas da je gruba procena štete nakon poplava 25 miliona evra.


Dodao je da će danas biti održan sastanak sa predsednicima svih opština koje su pogođene poplavama, kako bi se utvrdilo kolika je pričinjena šteta.

„Opštine imaju svoju ulogu, zakonom propisanu, da izvrše procenu štete, što je nama neophodno kako bismo znali kojim porodicama je neophodno pružiti pomoć. Oni treba da sprovedu postupak kojim se utvrđuje pravo na pomoć i visina te pomoći“, rekao je Blagojević za TV Prva.

On je naglasio da će svaka porodica, čiji je stambeni objekat oštećen, dobiti zakonom propisanu pomoć podsetivši da su 2014. godine pomogli 21.000 porodica, a da je pomoć pružena i 2016, 2017. i 2018. godine.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Blagojević je rekao da je jučerašnja odluka Vlade Srbije o proglašenju elementarne nepogode u 22 opštine prvi korak za aktiviranje mahanizma Kancelarije za javna ulaganja, koja sprovodi proces obnove, obavlja isplatu novčane pomoći građanima, finansira projekte obnove infrastrukture i javnih objekata.

Prema njegovim rečima, gruba procena pričinjene štete je 25 miliona evra, a detaljna i precizna procena će tek biti određena.

Na teritoriji opštine Krupanj još uvek je na snazi vanredna situacija, a posle obilnih padavina na tom području preti opasnost od aktiviranja klizišta, rekao je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i dodao da je šteta od poplava procenjena na oko 30 miliona dinara.

Isailović je, posle sastanka koji su predstavnici ugroženih opština u Srbiji imali sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, rekao za Tanjug da je vanredna situacija na snazi u 11 mesnih zajednica na toj opštini i da postoji mogućnost da u toku dana bude uvedena u još dva naselja.

“Još uvek nismo doneli tu odluku, ne bih da kažem koja su to mesta da ne stvaramo paniku među meštanima“, naveo je Isailović i dodao da će ministar Nedimović danas posetiti opštinu Krupanj, jednu od lokalnih samoupravama koje će zbog poplava dobiti pomoć od vlade.

“I građani i opštine dobiće sredstava da saniraju štetu na kućama, javnim objektima, putevima, srušenim i oštećenim mostovima, poljoprivrednim dobrima“, rekao je Isailović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here