„Štiklom u grad, opankom u svet“

Veterani CTKU „Kosta Abrašević“

708

Svi koji se bave kulturom, pogotovo na amaterskoj osnovi, vrlo dobro znaju da je ta ljubav „fatalna“ i traje dugo.


To je možda još više izraženo kod folkloraša, a u CTKU „Kosta Abrašević“ čak imaju i veteranski sastav, čiji je umetnički rukovodilac Zorica Todorović.

– Naš veteranski sastav osnovan je 2005. godine zahvaljujući Saši Bogunoviću – kaže za naše novine Zorica. – Dve godine smo u prostorijama „Abraševića“ vredno radili da bismo 29. aprila 2007. godine imali prvi nastup na godišnjem koncertu „Abraševića“. Nakon toga imali smo par nastupa, da bismo 28. marta 2009. godine po prvi put nastupali na međunarodnom veteranskom festivalu u Žitištu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Od tada krećemo da putujemo širom naše zemlje Srbije i van naših granica na susrete veterana. Nakon 6 godina nastupa i putovanja 4. jula 2015. godine organizujemo prve međunarodne susrete veterana pod nazivom „Veteransko kolo“. Da bismo bili dobri i kvalitetni domaćini gde treba da dočekamo oko 300 osoba, nismo hteli da pravimo manifestaciju svake godine, te smo druge susrete u Bačkoj Palanci održali 1. jula 2017. godine. Treće susrete veterana organizovaćemo 29. juna ove godine.

– Do sad smo imali preko 50 nastupa, a kao delegacija oko 25 puta smo išli da ispoštujemo kolege gledajući njihove nastupe. Što se tiče susreta za 2019. godinu mi imamo plan gde možemo da idemo i učestvujemo na koncertima kao igrači ili delegacija. Svake godine se pravi kalendar dešavanja susreta veterana. Od februara meseca kreću prvi susreti u Srbiji, a već se zna da će se poslednji susreti u ovoj godini desiti u Republici Srpskoj u decembru mesecu.

– Naš plan za tekuću godinu je odlazak u Banja Luku, Trebinje, Beč, Lazarevac, Vrnjačku Banju, Resnik i naravno u međuvremenu ako nas pozovu i kakve finasijske mogućnosti budemo imali, tada odlučujemo. Probe imamo dva puta nedeljno, a pred nastup „pojačamo“ čak i do četiri probe.

U veterane mogu da se jave svi koji imaju ljubavi, volje i fizičke kondicije, godine nisu ograničenje. Ako neko želi da se i dalje bavi folklorom, druženjem, putovanjima, radnim danima se može javiti u kancelariju CTKU na broj telefona 021/752-070 od 9.30 do 14.00. sati.

– Takođe, zainteresovani mogu da dođu na naše probe utorkom i četvrtkom od 20.30 sati u zgradu u ulici Jugoslovenske Armije br. 17 gore na spratu u „Baletsku salu“.

Prisustvovali smo delu probe veterana i možemo vam reći, da su „momački“ odradili sve što je koreograf zamislio. Na kraju bismo citirali Zoricu Todorović, koja uvežbava sa ekipom zamisli tvorca koreografije: „Štiklom u grad, opankom u svet“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here