Štrajk za početak školske godine

Da li će učenike prvog školskog dana dočekati skraćeni časovi?

886

Školarci bi već trećeg septembra, svog prvog školskog dana, mogli da imaju skraćene časove od 30 minuta.


Povod je najavljeni štrajk četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, a tiče se promene platne grupe sa sedme i osme na devetu u kojoj su i lekari.

Već u petak, 31. avgusta, najavljen je štrajk najpre ispred Ministarstva prosvete od 12 sati, odakle će prosvetni radnici prošetati do Vlade Srbije, a potom i do Ministartva državne uprave i lokalne samouprave.

Ono što svakako najviše interesuje roditelje i učenike, svakako je najavljeno skraćenje časova na 30 minuta već prvog školskog dana, trećeg septembra. Plan sindikata je da pokušaju da izdejstvuju da časovi u školama budu i formlano skraćeni na 30 minuta, ali ukoliko to ne bude dogovoreno profesori koji učestvuju u štrajku napuštaće učionice nakon prvih 30 minuta svakog časa.

[wonderplugin_slider id=26]

 

– Mi smo poslali predlog direktorima škola da se situacija pojednostavi, pa da časovi budu skraćeni na 30 minuta, umesto da mi izlazimo posle 30 minuta, a da ostane fiktivnih 45 – objašnjava Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika kojoj pripada 764 škole u Srbiji.

Osim ovog, štrajk i skraćenje časova najavio je i Gradski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, kao i Sindikat radnika u prosveti Srbije, dok je Sindikat obrazovanja Srbije još u pregovorima. Dakle, u pitanju su reprezentativni sindikati koji obuhvataju veliki broj škola.

Pored skraćenja u ponedeljak, najavljen je štrajk i za druge nedelje u septembru i to za 11, 19, i 27. septembar (utorak, sreda i četvrtak), što znači da će svake nedelje različitog dana časovi biti skraćeni.

– Štrajkovi su isplanirani za svaku nedelju u septembru do planiranog razmatranja odluke o platnim razredima – dodaje Jasna Janković.

Šta su zahtevi?

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković navela je da je 1.000 prosvetnih radnika prebačeno u devetu platnu grupu i da su to oni koji imaju pedagoško zvanje i rade u otežanim uslovima, 1.000 školskih bibliotekara je ostalo u sedmoj platnoj grupi, dok se ostalih 98 odsto prosvetnih radnika nalazi u osmoj platnoj grupi gde, dodala je, njihovo napredovanje skoro da i nije moguće.

– Mi se sada borimo za svoj status i 31. avgust 2018. godine je trenutak kada se borimo za pravdu ispred para, za pravdu koja će nas dovesti u devetu platnu grupu u kojoj ćemo moći da napredujemo kroz 11 platnih razreda – rekla je Janković.

Najavljeno je da će uredba o platnim grupama i razredima biti doneta do kraja septembra, podsetila je Janković i naglasila da je sada trenutak da Vladu Srbije, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ubede da prosvetni radnici treba da budu u devetoj platnoj grupi

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here