Strit art pored SDK

Trodimenzionalna umetnost u Bačkoj Palanci

1499

Milivoj Kostić, rođen u Valjevu 1971. diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


Ostale studije: Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti, Beograd; Slikarstvo sa tehnologijom slikarstva na FLU, Priština; Reprofotografija, Grafička škola, Valjevo.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2001. godine Saradnik IOM Kancelarije, Beograd, Olimpijskog komiteta Srbije i pokreta Stakizam, London. Predvodio art grupe Crni kreč i Vigled. Radio kao profesor likovne kulture, organizator umetničkih aktivnosti osuđenih lica, psihosocijalni savetnik i art menadžer.

Autor i moderator umetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade. Autor više knjiga moderne i haiku poezije. Prvi 3D anamorfni umetnik (Street Art) u Srbiji.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo, crtež, video, haiku poeziju, strip i ilustraciju. Inicijator je i selektor festivala 3D Korzo fest u Zrenjaninu. Živi i stvara u Novom Sadu.

Od 2012. je u statusu samostalnog umetnika dobijenog od strane ULUS-a i Uprave za kulturu grada Novog Sada. U Bačkoj Palanci je u četvrtak i petak, 13. i 14. septembra, pored zgrade SDK, naslikao je trodimenzinalnu, 3D sliku Grafilda i Ogija, dva popularna lika iz crtanih filmova.

– Slika je drugačija od onih na koje smo se navikli jer je u horizontali – kaže Milivoj Kostić. – Iz jedne određene tačke posmatrana, daje iluziju da je trodimenzionalna, jer se gleda iz anamorfne perspektive. Ova strit art umetnost je drugačija od ostalih trodimenzionalnih umetnosti, jer se slika uživo, pred publikom. Odabrao sam poznate likove iz crtanih filmova, mačka Garfilda i psa Ogija koji ove godine slave 40 godina.

Kada neko stane u ilustraciju i napravi se fotografija, dobijete iluziju, kao da ste u društvu ovih likova. Kada slikate, posebnim proračunima dobijete na kraju iluziju trodimenzionalnosti, što je još izraženije na fotografijama, jer aparat ima samo jedno sočivo, dok ljudi imaju dva oka pa mogu da procene razdaljinu u dubinu.

Ova vrsta umetnosti je od početka ovog milenijuma postala veoma popularna u Zapadnoj Evropi i SAD, a sad se širi i po celom svetu. Već je Leonardo da Vinči eksperimentisao sa anamorfnom perspektivom. Slikanje na pločnicima je krenulo iz Evrope, iz Italije, gde je postojala čitava grupa slikara, madonada, koji su stvarali uglavnom likove iz Biblije. Jedan slikar iz NASA-e je izradio proračune pa je iz svega toga izašao 3D strit art.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here