Šušnica: U Palanci završavamo davno započeto i gradimo novo

1152
Foto: Dnevnik

Bačka Palanka je gradić s blizu 30.000 stanovnika i centar opštine u kojoj u 14 naseljenih mesta živi više od 56.000 stanovnika, a sadašnji trenutak te lokalne samouprave predsednik op­štine Branislav Šušnica ocenjuje kao aktivnost lokalne vlasti na završavanju projekata, među kojima ima i onih koje je neko nekada davno počeo pa nije završio, i početak realizacije novih projekata za koje se zalaže aktuelna vlast.


– Brojni su izazovi do sada bili pred nama u ovoj godini, ali smo nastavili rad na projektima, odnosno već započetim radovima – kaže, između ostalog, Šušnica.

On pominje izgradnju otvorenog olimpijskog bazena u priobalju Dunava koja je ovde početa pre gotovo deceniju, a čini se da će se Palančani i žitelji okolnih mesta tu ipak moći kupati sledećeg leta.

– Lepa vest stigla nam je iz Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine – ističe Šušnica. – Uprava nam je, a u svojstvu sufinansijera, dala saglasnost za uvođenje u posao izvođača radova na realizaciji projekta „Kompleks otvorenih bazena – faza I“, a naša Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj to je uradila početkom oktobra. Posle svih tih godina bazen će na kraju koštati oko dva miliona evra. I pored brojnih problema koje smo zatekli i nasledili, a zahvaljujući posvećenom radu i upornosti, uspeli smo da napravimo značajne pomake na projektima i investicijama koji su davno započeti. Nastavićemo dobru praksu društveno odgovornog rada.

Značajnu svotu smo ove godine dobili od Pokrajine i Republike. Novac je namenjen rekonstrukciji vodovodne mreže u Čelarevu, uređuje se kanalska mreža u deset katastarskih opština, rekonstruišu se putevi, buše bunari… 

Foto: Dnevnik

Bačka Palanka, Gajdobra i druga mesta u tom delu priobalja Dunava u Bačkoj poznata su po vrhunskim sportistima, ali i masovnom sportu.

– Kada je o sportu reč, važno je naglasiti da smo ishodovali lokacijsku dozvolu za izgradnju regatnog centra sa svim potrebnim sadržajima, a aktivno radimo i na dobijanju građevinske dozvole za objekat koji je od nacionalnog interesa i na kojem će se održavati najveća svetska takmičenju u kajaku i kanuu na mirnimvodama.

Uz sufinansiranje AP Vojvodine, u julu smo završili opremanje i pustili u rad Sportsku halu u Gajdobri, 26 godina od kada je početa. Avgusta ove godine uključeni su reflektori na stadionu našeg fudbalskog superligaša FK „Bačka“, a u Pivnicama je završena Sportska hala pri OŠ „15. oktobar“. Razvoj sporta i sportskih klubova ove godine pomogli smo iz opštinskog budžeta.

Opština je obezbedila novac za nastavak izgradnje srpske pravoslavne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci, pomogla evangelističkoj crkvi u Silbašu i katoličkoj crkvi Bezgrešnog začeća blažene device Marije u Palanci. Opština Bačka Palanka je multietnička sredina, a lokalna samouprava pomaže i izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju verskih objekata.

Foto: Dnevnik

– Ponosim se činjenicom da kod nas složno, poštujući jezik, običaje i tradiciju, živi više naciija – ističe Šušnica. – Opština je obezbedila novac za nastavak izgradnje srpske pravoslavne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci, pomogla evangelističkoj crkvi u Silbašu i katoličkoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene device Marije u Palanci. Značajnu svotu smo ove godine dobili od Pokrajine i Republike. Novac je namenjen rekonstrukciji vodovodne mreže u Čelarevu, nastavljaja se izgradnja fekalne kanalizacije u Mladenovu. Izvode se radovi na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, i to u deset katastarskih opština.

– Završena je rekonstrukcija opštinskog puta od Mladenova do granice s opštinom Bač, realizovni su projekti bušenja bunara u Bačkoj Palancina na izvorištu Ristić put, ali i bunara u Pivnicama. Završena je dugoočekivana kanalizaciona mreža u Industrijskoj zoni „Sever“ u Bačkoj Palanci. Sve tamošnje fabrike konačno će se priključiti na mrežu, a uskoro treba da počne, kako su nam najavili iz „Nektara“, izgradnja nove mlekare, a to je investicija teška 25 miliona evra.

– Krajem prošlog meseca završili smo prvu i drugu fazu rekonstrukcije i sanacije zgrade Kulturnog centra u Bačkoj Palanci. Svojevremeno smo na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobili 32,6 miliona dinara za prvu fazu, koja je, osim rekonstrukcije i sanacije, predviđala i izgradnju atmosferske kanalizacije. Odlukom o budžetu za ovu godinu opština je predvidela i obezbedila gotovo 18 miliona dinara za drugu fazu. I pored toga što smo završili prve dve faze, moram reći da zgradu ne možemo otvoriti, odnosno pustiti u rad.

Zgrada Muzeja nakon rekonstrukcije.

– Već u sledećoj godini opština će obezbediti novac za treću fazu i parterno uređenje. Iako je to najstarije zdanje, u kojem je bila prva Građanska škola u Bačkoj Palanci, a danas je u njoj smešten muzej, decenijama je, iako u samom centru grada, bila ruglo. Smetalo je to svim našim građanima, a danas je slika potpuno drugačija jer zgrada je ukras grada.

Rekonstrukciju i sanaciju tog zdanja obećavale su generacije ovdašnjih političara, i to decenijama.

U bačkopalanačkoj opštini poslednje dve-tri godine naročito velika pažnja posvećuje se najmlađima, kao i objektima za predškolce, ali i osnovce.

– O deci najviše brinemo: i ove godine opština je roditeljima dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu „Mladost“ pomogla regresiranjem boravka dece, i to s maksimalnih 80 odsto od ekonomske cene boravka – dodaje prvi čovek bačkopalanačke opštine i izvršilac opštinskog budžeta, koji u ovoj godini treba da dostigne dve milijarde dinara.

– U saradnji sa Pokrajinom, regresiramo i troškove prevoza učenika u srednjim školama, a posebno finansiramo i brinemo o prevozu dece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju školu u Novom Sadu. U OŠ „Branko Ćopić“ u Mladenovu Opština je sopstvenim sredstvima ugradila kotao za grejanje, a isto smo uradili i u OŠ „15. oktobar“ u Pivnicama i bačkopalanačkoj OŠ „Vuk Karadžić“, uz sufinansiranje Pokrajinske vlade. Izgradili smo nove vrtiće, adaptirali postojeće, a uskoro krećemo u izgradnju još dva vrtića u selima, ali i u Bačkoj Palanci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here