Svake godine u Srbiji 1.000 beba manje

379

Svaki treći student planira da ode iz Srbije kad diplomira, a njih 90 odsto za to ima podršku svojih roditelja, izjavila je danas ministarka zadužena za populacionu politiku u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović i ukazala na negativan trend na polju nataliteta jer se u Srbiji u proseku godišnje rađa 1.000 beba manje.


Ona je u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), na pitanje kako zaustaviti ekonomske migracije, rekla da će eksperti najrazličitijih struka i ministri pokušati da daju odgovor i predlože mere kako vezati mlade ljude da ne odlaze iz Srbije.

Siguran posao i krov nad glavom je minimum koji mladi očekuju da bi ostali, ali – po rečima Đukić Dejanović – ohrabruje podatak da njih 57 posto želi da investira svoje znanje i novac u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Đukić Dejanović je podsetila da je od 15. februara u toku poziv opštinama i gradovima da se prijave za nepovratna sredstva namenjena podsticaju populacione politike i pozvala predstavnike lokalne zajednice da konkurišu.

Da bi prijave bile što kompletnije, konkretnije i konkurentnije, u ministarstvo je pripremljeno uputstvo koje mogu dobiti predstavnici svih 140 opština i gradova u Srbiji.

Prioritetne oblasti za koje se mogu dobiti nepovratna sredstva države u oblasti populacione politike ove godine su usklađivanje rada i roditeljstva, početna sredstva za mlade roditelje, stvaranje mogućnosti da se domovima zdravlja olakšaju posete mama i bebama i briga o porodici.

Rok za prijave opština i gradova za nepovratna sredstva države namenjena podsticaju populacione politike je 7. mart.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here