Građani dolaze u ponoć da stanu u red za komisiju za bolovanje

2149
Foto: 021

Ispred zgrade Socijalnog na Žitnom trgu u Novom Sadu redovi za lekarsku komisiju za bolovanje počinju da se formiraju od tri ujutru, a neki od upornijih građana dolaze već u ponoć, kako bi bili prvi na redu kada se vrata otvore.


Ova služba počinje sa radom u pola osam ujutru, a radi do pola četiri posle podne.

Kako za 021 kažu oni koji su se u pola sedam ujutru našli u redu ispred ove ustanove, situacija je i ranije bila teška, ali u poslednje vreme je gore nego pre, moguće zato što su neki od lekara na godišnjim odmorima.

Naime, nekad je bilo gotovo izvesno da se može stići na red ako se ispred Socijalnog dođe u pet ili šest ujutro, dok je danas to potpuno nemoguće.

„Ovde sam od ponoći. Meni čak ni ne treba bolovanje. Ja sam penzioner, treba mi njihova potvrda da je odnesem u Klinički centar gde primam terapiju. Dolazim svakih šest meseci, pa sam naučila da moram biti ovde najranije moguće“, objašnjava starija Novosađanka koja je bila prva ispred ulaza.

Foto: 021

„Sin je čekao od dva ujutru, ja sam sad došla, ne mogu dugo da čekam jer sam bolesna. Nas bude sto, nekad i više, a juče je primljeno samo oko trideset ljudi. Ovo mi je već drugi put da dolazim, jer juče nisam stigla na red“, kaže žena koja se našla među prvima u redu.

„Čekaću sigurno ukupno sedam, možda i osam sati. Ovde sam jer mi treba bolovanje zato što ne mogu da radim, a na kraju provedem puno radno vreme na nogama“, žalio se jedan od prisutnih.

Neki iskusniji građani su poneli stolice na rasklapanje ili male hoklice kako bi učinili čekanje podnošljivijim. Neki su čak imali i ćebad, jer noći mogu biti prohladne i nije sitnica provesti celu noć napolju, naročito ako si i bolestan.

Novinar 021 je čuo od građana i da je ove nedelje policija morala da interveniše zbog incidenta koji se dogodio kada je jedan čovek pokušao da se progura preko reda.

Inače, šalter služba se otvara u pola osam, ali u hol zgrade se tada pušta samo dvadesetak ljudi. Oni dobijaju redne brojeve, kao i brojeve prostorija gde se rade pregledi, pa nakon čekanja napolju, čekaju unutra, jer niko ne zna koliko jedan pregled može da traje. Prednost imaju trudnice i invalidi, a ko ne stigne danas, vratiće se sutra.

S druge strane, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) tvrde za 021 da do kraja radnog dana budu primljeni svi osiguranici koji su uzeli broj i sačekali svoj red i da kroz tu službu dnevno prođe više od sto osiguranika.

„Lekarske komisije Filijale za Južnobački okrug Novi Sad rade u klimatizovanim ordinacijama, a i šalter sala lekarske komisije je klimatizovana. Postoji i ventilacija u prostoru gde borave osiguranici. Takođe postoji i prozivni sistem, stolice i klupe na koje osiguranici mogu sesti dok čekaju da budu prozvani“, kažu u Fondu.

[wonderplugin_slider id=22]

 

U ovoj ustanovi napominju da se broj osiguranika uglavnom povećava krajem svakog meseca, ali da lekarske komisije svoj posao rade stručno.

O gužvama u redu za komisiju za bolovanje 021 piše redovno u poslednje tri godine, ali je stanje i dalje nepromenjeno.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here