Sve skuplje iznajmiti stan u Novom Sadu

730
Foto: 021

Budući da je početak nove akadamske godine tu, sve više studenata je u potrazi za stanovima u kojima će boraviti tokom studija, piše Dnevnik.


Iako je stanovanje u studentskim domovima jeftinije – u zavisnosti od kategorije doma cene se kreću od 1.400 do 1.800 dinara mesečno, zbog ograničenog broja mesta, mnogi studenti moraju da iznajme stan ili sobu, navodi Dnevnik.

Kako tvrdi agentkinja jedne novosadske agencije za nekretnine Sanja Rafajlović, osim lokacije, koja je glavni faktor koji određuje cenu stana, ulogu igra i njegova opremljenost. Veliku prednost imaju smeštaji u blizini fakulteta, ili koji imaju direktne autobuske linije do njih.

Cene za garsonjere mogu preći i 180 evra mesečno, ali i pored toga one su najtraženije i njihovi vlasnici ih vrlo brzo i lako izdaju. Međutim, studenti osim o kiriji, moraju da misle i na troškove koje će plaćati uporedo s njom. Takođe, sve više vlasnika traži plaćanje depozita u visini jedne kirije, tako da početak boravka u novom stanu može biti i te kako osetan izdatak.

[wonderplugin_slider id=179]

 

„Garsonjere idu od 130 do 180 evra, ali pošto je septembar, cene su otišle gore i teško je pronaći nešto povoljnije pošto je sve izdato u avgustu. Najviše se traže Limani. To je svake godine poprilično tražena lokacija, ali tu je i Grbavica. Studenti Medicinskog fakulteta uglavnom traže stanove na Novoj Detelinari“, navodi za „Dnevnik“ Sanja Rafajlović.

Mladi koji dolaze u Novi Sad kažu da je zbog visokih cena stanova najbolja varijanta da pronađu cimera s kojim bi delili troškove i kiriju. Mnogi od njih su se, upravo zbog visokih cena najma stanova, odlučili za unajmljivanje soba, gde je cena oko 80 evra mesečno.

„Prošle godine sam unajmila sobu kod jedne žene, ali nisam mogla da imam privatnost koja mi je potrebna, kako zbog učenja, tako i zbog druženja. Ove godine sam odlučila da pređem u stan, ali sam zbog visokih cena kirije morala pronaći cimerku. Bitno mi je da je stan čist i opremljen, ali postoje i vlasnici koji su preuredili svoje tavane i za to stavili nerealno visoku cenu“, kaže studentkinja Fakulteta tehničkih nauka Teodora Protić.

Novosađanin Ranko, koji dugo izdaje svoj stan na Grbavici studentima, kaže da ne smatra cenu kirije visokom jer može nekoliko osoba da živi u njemu i da dele troškove.

[wonderplugin_slider id=174]

„Izdajem ovaj stan studentima već godinama i trudim se da on uvek bude uredan i opravljen za sledećeg stanara. Izgled stana u velikoj meri zavisi od toga kako se stanar odnosi prema njemu, kako ga čuva i kako ga drži urednim. Dešavalo se da studenti polome nešto i ne prijave to, pa kad odu, ostane na meni da ga popravljam, zato sam i počeo da uzimam depozit“, kaže Ranko.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here