Sve više Pivničana odlazi na rad u Slovačku

Mesna zajednica Pivnice

844
Foto: Dnevnik

U Pivnicama je, po popisu obavljenom 2011. godine živelo je 3300 građana. U ovom selu bačkopalanačke opštine, niko od njegovih zvaničnika nije mogao da nam kaže koliko trenutno Pivnice, imaju stanovnika, ali je sasvim izvesno da je taj broj za nekoliko stotina manji od onog, iz popisa urađenog pre osam godina.


Manji je ne samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, već i zbog toga što Pivničani u velikom broju odlaze da rade u inostranstvo.

– Na osnovu zahteva podnetog nadležnima u Skupštini opštine Bačka Palanka, tokom ove godine na području naše mesne zajednice trebalo bi obaviti nekoliko poslova. Jedan od njih, već je urađen. Naime, na zgradi mesne zajednice zamenjena je postojeća stolarija, novom PVC. Osim toga, očekujemo da će u narednim danima biti obnovljena fasada na zgradi mesne zajednice, što podrazumeva njeno krečenje – kaže Dalibor Milec, predsednik Saveta Mesne zajednice Pivnice.

Dalibor Milec

– Jedan od problema, sa kojima se suočavaju građani naše mesne zajednice je ulična rasveta. Sa zamenom starih sijalica, novim – štedljivim, stalo se na polovini. Nadamo se i očekujemo da će preostali deo ovog posla, biti urađen tokom naredne godine. U Mesnoj zajednicu i Pivnice ističu, da je potrebno uraditi projekat za zamenu dotrajale vodovodne mreže, koja je u ovom selu postavljena pre četrdeset godina. Osim toga, trebalo bi takođe uraditi projekat, za odvođenje atmosferskih voda. Problem sa atmosferskim vodama, u ovom selu posebno je izražen u periodu obilnijih kiša.

– U sali Doma kulture, trebalo bi izvršiti nabavku, a zatim i zamenu dela inventara. Takođe je, potrebno postaviti i video nadzor u centru sela, kao i na samoj zgradi mesne zajednice. Na taj način sprečili bi nastajanje štete, koju prave za sada, nepoznati počinioci. Video nadzor bi ih sigurno zaustavio, u daljnjem pravljenju štete.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Kada je u pitanju putna infrastruktura, onda vredi napomenuti da su asfaltni putevi kroz pivničke ulice prilično dotrajali, i da bi trebalo uraditi njihovu rekonstrukciju. Tačnije, trebalo bi ih presvući novom asfaltnom podlogom, a tamo gde je asfalt manje oštećen, trebalo bi ga „zakrpiti“ – ističe Milec.

Mada je snabdevanje Pivničana zdravom pijaćom vodom uredno, u ovom selu imaju određenih primedbi na kvalitet vode za piće.

– Jedan broj naših građana se žali, da voda za piće sadrži u sebi određenu količinu mulja. Međutim, Pivničani se pijaćom vodom mogu snabdevati i sa eko – česme, pa je ovaj problem na ovaj način koliko – toliko ipak rešen. Leti je, već godinama, primetan nešto slabiji pritisak u cevima za vodu, posebno predveče. Do ove pojave dolazi zbog toga, što naši građani vodu za piće, koriste za zalevanje svojih bašta. Pojava slabijeg pritiska vode u cevima, primetna je posebno u periodu od 20 do 21 sat – napominje Dalibor.

U centru sela je postavljeno desetak kanti za smeće, što je značajno doprinelo poboljšanju higijene u ovom mestu. JKP „Komunalprojekt“, svakog ponedeljka odnosi da prazni kante za smeće.

– Mesna zajednica je prošle godine, pokrenula akciju iznošenja elektronskog otpada iz sela. Dva puta godišnje „E Reciklaža“ iz Novog Sada, odnosi elektronski otpad iz domaćinstava građana Pivnica, uz određenu novčanu nadoknadu. Na taj način Pivničani se oslobađaju opasnog elektronskog otpada, a za uzvrat dobiju i određenu novčanu nadoknadu. Naime, „E Reciklaža“ daje građanima vaučere za predati otpad, kojima mogu kupovati u prodavnicama „Univereksporta“ – jasan je Milec.

Problem nezaposlenosti prisutan je i u Pivnicama, ali u sve manjoj meri.

– Radno sposobno stanovništvo zaposleno je u Pilani „Banija-Pal“ u Pivnicama, zatim u gajdobranskom „Real knitingu“ (Čarapari), bačkopetrovačkom pogonu za proizvodnju džambo – vreća, kao i pivničkoj „Obnovi“, koja proizvodi nameštaj za stomatološke laboratorije. Veliki broj Pivničana, bavi se i poljoprivredom, proizvodeći na svojim njivanma ratarske, a manjim delom i povrtarske kulture. U poslednjih nekoliko godina primetan je sve učestaliji odlazak građana Pivnica na rad u inostranstvo, posebno u Slovačku – naglašava Dalibor Milec.

U Pivnicama je aktivno i Kulturno – umetničko društvo „Pivnice“, koje u svom sastavu ima folklornu sekciju, kao i mušku pevačku gupu. Osim toga, u ovom mestu radi i amatersko pozorište „Janko Čeman“, koje svoje predstave izvodi ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu. Pivničanui neće propustiti priliku, a da ne istaknu rad Moto – kluba „Muger rajders“, kao ifudbalskog kluba „Slavija“. Osnovna škola „15. oktobar“ koja je ne tako davno dobila i fiskulturnu salu, izvodi nastavu na slovačkom i srpskom jeziku. Nažalost, u ovoj, kao i u ostalim seoskim školama u bačkopalanačkoj opštini, ali i šire, broj učenika se iz godine u godinu smanjuje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here