Svečano otkriven spomenik kralju Petru I u Bačkoj Palanci

Vučević: Srpski narod doneo je slobodu svim južnoslovenskim narodima

1802

BAČKA PALANKA: Predsednik opštine Bačka Palanka i gradonačelnik Novog Sada danas (29.12.) svečano su otkrili spomenik kralju Petru I Karađorđeviću ispred zgrade Opštine.


Predsednik opštine Branislav Šušnica zahvalio se gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću što je prisustvovao današnjem događaju, i dodao da ideja za podizanje spomenika najomiljenijem srpskom kralju u Bačkoj Palanci postoji već 90 godina.

„Nakon 90 godina, u godini kada smo proslavili stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, uspeli smo da podignemo spomenik i vrlo smo ponosni na to“, izjavio je Šušnica.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević rekao je da je velika čast i privilegija biti u prilici da u mesec dana otkriti dva spomenika kralju Petru I Karađorđeviću.

„Hvala žiteljima Bačke Palanke, rukovodstvu lokalne samouprave, i prijatelju Branislavu Šušnici na pozivu da budem danas zajedno sa njima. Bačka Palanka je čekala devet decenija da dobije ovaj spomenik. Želim da nam se to više ne ponavlja, da ne prolaze generacije bez saznanja o istorijskim činjenicama“, kaže Vučević.

On ističe da je Srbija platila najveću cenu za slobodu i da je srpski narod doneo slobodu svim južnoslovenskim narodima.

„Bez obzira na političke kampanje u susednim državama i neke njihove procese, nešto što niko ne može da nam oduzme i niko ne može da nam ukalja, jeste da smo doneli slobodu svima na ovim prostorima. Toga ne treba da se stidimo i tome moramo da učimo našu decu. Na nama i našim potomcima je da učinimo sve da Srbija bude još bolje mesto za život i da čuvamo slobodu i nezavisnost Srbije koja je u ratovima skupo plaćena“, rekao je Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada čestitao je Opštini Bačka Palanka i njenim stanovnicima na odluci da podignu ovaj spomenik.

Inicijativu za podizanje spomenika podneli su prof. dr Svetozar Boškov i dr Predrag Vajagić.

Spomenik je visok oko 4,5 metara i postavljen je ispred zgrade opštine Bačka Palanka. Delo je vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here