Tarkett iz Bačke Palanke među najuspešnijim kompanijama u Srbiji

2249

Elektroprivreda Srbije, NIS i Delez našle su se u vrhu top 10 velikih kompanija u Srbiji po ostvarenom prihodu u 2019. godini, pokazali su podaci regionanog projekta „100 najvećih u Srbiji“.


Slede Tigar tajers, Srbijagas, Telekom Srbija, Nelt CO, Fijat Kragujevac, Jugorosgas i Ziđin.

Kada su u pitanju srednje kompanije, na prvom mestu je Gen – I iz Beograda, zatim Miletić petrol iz Paraćina, Evolucija 2004 iz Beograda, Porše inter auto S Beograd i Reno Nisan Srbija iz Beograda.

Slede Vimeksim iz Novog Sada, Anona NNL iz Sremske Kamenice, Tarket iz Bačke Palanke, Vestas Central Europ iz Beograda i Petrol LPG iz Beograda.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Kompanije su rangirane na osnovu zvaničnih završnih računa koje su predale za 2019. godinu, kaže za Tanjug direktorka projekta Ivana Prvanović.

„Mi zapravo delimo informacije koje su nama do ovog trenutka bille dostupne, odnosno informacije koje je obradila i objavila Agencija za privredne registre“, kaže Prvanović.

Ona je poručila da se budućnost regiona zasniva na zajedničkom ekonomskom razvoju.

Objasnila je da projekat postoji više od 30 godina, a da se u Srbiji sprovodi ove godine drugi put pod sloganom „Moramo napred“.

Navela je da je cilj projekta promocija uspešnog psoovanja i umrežavanje.

„Projekat je regionalnog karaktera i tom smislu mi se bavimo različitim kompanijama na tržištu. Obrađujemo podatke vezane za velike kompanije, mala, srednja i mikro preduzeća i rangiramo ih po različitim kriterijumima – po prihodu, dobiti i izvozu“, navodi Prvanović.

Napomenula je da projekta ima i neke podsegmente kao što su žene u biznisu, Klub 100, brzorastuće kompanije i gradove i opštine u biznisu.

Prvanović kaže da je epidemija korona virusa uticala na različite delatnosti, da je najviše ugrožen sektor turizma i hotelijerstva.

„Postoje branše koje su stradale u određenim periodima kada su bile jače mere koje je država sporovodila, ali neke konačne rezultate za 2020. imaćemo tek naredne godine“, rekla je Prvanović.

 

Ispričala je da je cilj projekta regionalno umrežavanje, promocija, afirmacija i edukacija privrednika.

„Čitava incijativa vezana za ‘mali Šengen’ nama ide u prilog jer pokušavamo da ostvarimo ono što u EU odavno postoji, a to je slobodan protok roba, ljudi i usluga na jedinstvenom tržištu“, kaže Prvanović.

Smatra da jedino tako ujednjeni možemo da pariramo nekim drugim tržištima i da se bolje pozicioniramo na svetskom tržištu.

Na pitanje gde su preduzeća u Srbiji u odnosu na region, Prvanović kaže da Srbija prednjači, jer je brojnija i ima veći broj preduzeća.

Navela je postoji već veliki broj kompanija koje posluju u različitim zemljama regiona.

„One se povezuju, a sve sa ciljem uvećanja kapitala, jačanja i nastojanja da izađemo bolji, pametniji, spremniji i sposobniji koliko već sutra na to ujedenjeno tržziste“, zaključila je Prvanović.

Prema podacima tog projekta, ukupan prihod koji je u 2019. godini ostvarilo 600 najuspešnijih kompanija u regionu iznosi više od 112,7 milijardi evra.

U Srbiji sto najvećih ostvarilo je prihod od 24,6 milijardi evra, u Sloveniji 32,4, Hrvatskoj 29,8, Bosni i Hercegovini 12.4, Severnoj Makedoniji 9,5 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra.

Projekat „100 najvećih u Srbiji i regionu“ realizuju Poslovne novine u saradnji sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom CubeTeam.


Pogledaj: Uslovi ostvarivanja poljoprivredne penzije, problemi i obećanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here