Teretnjaci zakrčili ulice Bačke Palanke

2477
Kamioni na putu prema graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok čekaju satima (Foto: Dnevnik)

BAČKA PALANKA: Stanovnici Ulice Svetozara Miletića, među Palančanima poznatije kao Gajdobranski put, mesecima, pa i godinama imaju velike probleme zbog parkiranih šlepera koji čekaju na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok u Hrvatskoj.

I dok je ranije ovaj problem bio periodične prirode već mesecima, pa i godinama, ovde nema mira za ovdašnje stanovništvo, a velike probleme imaju i trgovci i druge firme, jer im je otežano snabdevanje. I nije to samo problem građana koji žive u ovom delu grad, to je i ozbiljan saobraćajni problem na granici, a u velikom su problemi i putnički automobili koji ponekada moraju da voze levom stranom puta i satima čekaju na prelaz preko granice.

Stručnjaci kažu da je ovaj problem kulminirao od kada su se pojavili migrantni, odnosno trgovci ljudima koji žele da ih ilegalno prebace u EU. Kontrole su rigorozne, a poseban je problem što se granični prelaz sa Palanačke strane nalazi na levoj obali Dunava u delu nožice mosta koji ovde premošćava veliku reku i povezuje Srbiju i Hrvatsku. Ista je situacija i sa hrvatske strane, jer ova ćuprija bukvalno, odnosno drum koji vodi do dve varoši, ulazi u poslednje ulice i Iloka i Palanke. Obzirom da dugačke kolone šlepera ne mogu da stoje na mostu, jer ugrožavaju bezbednost ove građivine koja je puštena u saobraćaj 1974. godine, kolone se stvaraju u ovdašnjim ulicama. Dešava se da stanari ne mogu niti da uđu niti da izađu automobilima i drugim većim motornim vozilima u svoja dvorišta, garaže, pa moraju da se parkiraju u sporednim ulicama ispred tuđih kuća i zgrada…

Rešenje zasada ne postoji

Nadležni u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi kažu da oni sami ne mogu da reše ovaj problem. Jer, po nekim izjavama stručnjaka s početka ovog veka trebala bi ogromna sredstva da se napravi zaobilaznica i saobraćaj izmesti iz grada. Neki su predlagali da se saobraćaj usmeri na nasip koji grad brani od Dunava i koji je izgrađen posle velike poplave 1965. godine, ali od toga nema ništa. Po nasipu ne sme biti saobraćaja, posebno ne za drumske krstarice, jer bi bila ugrožena stabilnost ovog kapitalnog objekta koji od poplava čuva varoš, ali i ceo ovaj deo Bačke.

Druga mogućnost bila bi izgradnja nadvožnjaka koji bi se spojio sa državnim, magistralnim drumom Novi Sad – Bačka Palanka, a da bi se to uradilo bilo bi potrebno zbog lokacijskih uslova i bezbednosti stanovništva porušiti preko stotinu kuća…

Stanari jedne od ovdašnjih višespratnica, a preko puta pravoslavne crkve u Staroj Palanaci, poslali su nam fotografiju koja sama govori o stanju pred njihovim vratima i pendžerima. Vele da nije samo saobraćajna muka njih pritisla. Kamondžije iz Turske, Grčke, Nemačke, ma cele Evrope i drugih kontinenata, a koju traže prolaz u EU ovde borave satima, pa nekada i danima. Poseban problem je noću, odnosno kada se zatvore ugostiteljski objekti u blizini, jer tek jutrom vidi se sva prljavština izazvana nedostatkom sanitarnih čvorova. Vele ovdašnji stanovnici da su česte svađe među kamiondžijama, a da i pored intervencija naše saobraćajne policije teško se može ovde uspostaviti red.

Saobraćajci, kažu, dođu, naprave red, smire strasti, a kada oni odu sve se ponavlja. Kolone kamiona ovda znaju da budu duže i od kilometra, a nekada zauzmu celu strane ulice od obale Dunava do izlaza iz Palanke prema Gajdobri.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here