Tradicionalni Svetosavski rapid turnir u Bođanima: Aleksandar Dukić najuspešniji

536

Entuzijasti šahovskog kluba „Veljko Vlahović“ iz Bođana, u saradnji s Mesnom zajednicom Bođani i Opštinom Bač, organizovali su tradicionalni, 14. Svetosavski rapid turnir.


Takmičenje je održano u mesnom vatrogasnom domu i okupilo je 26 učesnika iz Kikinde, Čelareva, Bačke Palanke, Gajdobre, Plavne, Vajske, Selenče i Bođana. Igralo se sedam kola po Švajcarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje i po pravilima FIDE za ubrzani šah. Svaki učesnik je imao po 15 minuta za razmišljanje za celu partiju.

Posle veoma interesantnih borbi, prvo mesto i nagrada od 2.000 dinara pripali su članu gajdobranskog Hercegovca, majstorskom kandidatu Aleksandru Dukiću, sa osvojenih šest poena. S pet pobeda i dva remija ovaj odlični šahista, posle nedavnog osvajanja prvog mesta na Otvorenom prvenstvu Bačke Palanke, uspeo je da trijumfuje i na ovom turniru.

Drugo mesto i nagrada od 1.500 dinara pripali su članu Radničkog iz Kikinde i aktuelnom šampionu Srbije do 18 godina, majstorskom kandidatu Milanku Biliću. On je imao identičan skor kao i prvoplasirani, dakle šest poena uz pet pobeda i dva remija, s tim što je imao nešto slabiji uspeh po dodatnim kriterijumima.

Treće mesto i nagradu od 1.000 dinara zaslužio je član šahovskog kluba Selenča iz istoimenog mesta, majstorski kandidat Jan Mandać, sa osvojenih pet poena, koliko je imao i četvrtoplasirani Dragan Čiča, ali sa slabijim Buholc koeficijentom. Dalje su sledili Žarko Dedijer, Neđeljko Hajder i Milanko Ćirović na petom, šestom odnosno sedmom mestu, svi sa po 4,5 osvojenih poena. Po četiri poena imali su Zlatko Parnicki, Milorad Ivić, Pavel Pecnik, Borislav Antonić, Rajko Modić, Milorad Modić itd.

Organizatori su obezbedili i nekoliko specijalnih nagrada. Najbolje plasirani omladinac je Ognjen Radojičić sa osvojenih 2,5 poena, kome je pripala i novčana nagrada od 1.000 dinara. Najbolje plasirani domaći šahista je Rajko Modić sa osvojena četiri poena, kome je pripala i nagrada od 500 dinara.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Robna nagrada pripala je najbolje plasiranom veteranu Žarku Dedijeru, koji je sakupio 4,5 poena. Svim učesnicima organizatori su uručili zahvalnice, nagrađenima i diplome, a tri prvoplasirana i najbolji omladinac dobili su i pehare. Ove godine, u znak sećanja na preminulog dugogodišnjeg predsednika kluba Stevu Lapaia Žuleta, šampionu turnira Aleksandru Dukiću, pored redovnog, uručen je i prelazni pehar koji će se svake godine dodeljivati novom prvaku turnira u Bođanima.

Turnir je protekao u veoma fer i korektnoj borbi, tako da glavni sudija Stevan Tatljak nije imao težak posao.

I ove godine organizatori su obezbedili osveženje i grickalice tokom celog turnira, a na kraju je bilo upriličeno i druženje za sve učesnike, uz posluženje odličnog paprikaša. Prava je šteta što ovog puta, zbog snežne mećave, na ovom dobro organizovanom turniru nije bilo više učesnika. Gostoljubivi domaćini su to apsolutno zaslužili.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here