Treće nebo Željka Drljače

Likovna vertikala Palanke (30)

972

Jezik umetničkog dela je stvar individualnog izbora, a valjanost svog ličnog opredeljenja umetnik može proceniti, ne u odnosu na globalne zahteve nekog umetničkog pokreta, nego samo u odnosu na druge, isto tako individualne autorske pristupe“ ističe magistar Milinka Todić i dodaje:


„Otuda u uslovima kakofoniče likovne prakse, umetnik mora insistirati na afirmaciji sopstvenog kreativnog izraza, odnosno, on mora u tradicionalnim medijima, kakvi su slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i td., pronaći mogućnost da izgradi jezik kojim će saopštiti svoju umetničku poruku.“

U atraktivnom ambijentu iločkog dvorca, organizovana je likovna kolonija u kojoj učestvuje deset autora iz cele Jugoslavije, između ostalih i palanački akademski slikar Željko Drljača. U radu kolonije učestvuje i gost Anžej Čičilo, akademski slikar i scenograf iz Poljske, a ispred Kulturnog centra grada Iloka, početak rada Kolonije proglasio je direktor Sulejman Salihović.

Iločka kolonija „U znaku zemlje“ otvorena je krajem avgusta 1990. godine i trajala je desetak dana, a kako sam naziv kaže, umetnici su vajali u glini-terakoti, a slikari radili u kombinovanoj tehnici. Radovi sa ove kolonije prikazani su na XV Sazivu likovne kolonije u Iloku u „Galeriji umjetnina“ od 3-31. decembra 1990. godine, u organizaciji Kulturnog centra grada Iloka.

Naš slikar Željko Drljača, na ovoj izložbi predstavio se sa najviše umetničkih dela: „Instalirana kompozicija“ koju čini sedam slika 75 h 54 cm, u kombinovanoj tehnici; „Kompozicija“, instalirana slika, kombinovana tehnika 220 h 120 cm; „Kompozicija 1“, terakota 32 h 15 c,; „Kompozicija 2“, terakota, 80 h 20 h 10 cm; „Kompozicija 3“, terakota 70 h 8 h 8 cm; „Kompozicija 4“, terakota 50 h 60 h 10; „Kompozicija 5“, terakota i kamen, 40 h 20 h 8 cm; „Odsjesti u Iloku“, kombinovana tehnika, 44 h 50 h 50 cm.

Posle ove izložbe akademski slikar Željko Drljača iz Bačke Palanke, krunisaće svoj umetnički opus prijemom u članstvo Saveza udruženja likovnih umetnika 1991. godine. U vukovarskom Srpskom kulturnom centru, 17. juna 1996. godine, akademski slikar Željko Drljača se predstavio likovnoj publici sa deset ulja na platnu velikog formata nastalih od 1993. godine.

O likovnom stvaralaštvu mladog palanačkog slikara, iz pera kulturološkog maga, estete i pisca, dr Draška Redžepa pod naslovom „Treće nebo Željka Drljače“ objavljenog u „Dnevniku“ od 2. septembra 1996. godine se kaže:

„Utisak o apsolutno nedodirljivim paralelnim svetovima, svejedno da li naših sudbina, kapi kiše ili meteori koji milenijumski bezbrižno padaju po ovim planetarnim horizontima, čini se odavde, ostaje da važi kao presudan za jedno od mogućih gledanja, možda baš čitanja kosmologije Željka Drljače.“

Likovna kolonija u okviru „Bačkopalanačkog letnjeg festivala“ 1998. godine od 20. juna do 20. avgusta, Željko je uzeo učešće i u okviru ovog festivala organizuje umetničko-ekološku radionicu za decu i mlade.

Likovna kolonija „Kerekić 99“ od 25-31. avgusta 1999. godine u organizaciji D.P. „Budućnost“ Bačka Palanka, obuhvatila je 12 slikara iz Srbije, između ostalih i Željka Drljaču.

Slikar Željko Drljača je živeo i radio kao modni dizajner u R.O. „Merkur“ i bio profesor likovnog vaspitanja u gimnaziji „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci.

„Bio je naš dugogodišnji honorarni profesor likovnog obrazovanja i dobar kolega, kao i modni dizajner kožne galanterije „Merkur“, gde je dugo imao atelje. Željko je simultano prevodio sa italijanskog, francuskog i engleskog jezika. Ocenu njegovih slika potpisivali su vrsni likovni kritičari. A mi koji smo ga voleli, sa nestrpljenjem smo čekali ponedeljak da dođe u školu, jer je unosio veliku radost, svežinu i priču. Imao je oči začuđenog dečaka i sve je primećivao.

Pogledaj: Slikar Željko Drljača (1963-2002.)

Oblačio se po sopstvenim kreacijama i to je bilo tako neobični i svetski. Voleo je svoju varoš iako je mogao živeti gde god je želeo“, završila je svoje nadahnuto obraćanje profesorica književnosti Ljubica Bjeljac okupljenim ljubiteljima Željkovog umetničkog stvaralaštva na posthumnoj prodajnoj izložbi njegovih slika, novembra 2016. godine.

Poznati likovni kritičar svetskog glasa, Antonio Miredi, koji je ekskluzivno pratio umetnički opus akademskog slikara Željka Drljače je rekao:

Pogledaj: Studentski dani Željka Drljače

„Njegovo slikarstvo pripada apstraktno geometrijskom simbolizmu kao likovnom pravcu. Pojavio se kao meteor i nestao. Ostala je svetlost.“

Pogledaj: Prva samostalna izložba Željka Drljače u Bačkoj Palanci

Pedagog, modni dizajner, slikar, skulptor, grafičar, autor performansi i umetničkih instalacija Željko Drljača, umro je u Bačkoj Palanci 5. novembra 2002. u 39. godini kratkog i plodnog umetničkog života.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here