Trgovina u Bačkoj Palanci ima bogat istorijat

761

Trgovina u Bačkoj Palanci ima bogat istorijat civilazacije do danas istorijski i nije prošlo puno vremena.


U starim knjigama zabeleženo je da je 1882. godine u Bačkoj Palanci osnovano Udruženje trgovaca i industrijalaca „Kasina“. Konstatovano je da je tada trgovinu pospešilo pristajanje brodova i šlepova koji su Dunavom prevozili poljoprivredne i druge proizvode.

Kako je sveta trgovci su uvek želeli što veću zaradu, a ako može i što bržu. Konstatovano je da je to posebno ovde bilo izraženu u vremenu između Velikog i Drugog svetskog rata, a roba se davala na veresiju uz interes od 20 do 40 odsto. Nije čudo što je registrovano da je 1934. godine u varoši i selima registrovano 482 trgovačke radnje. Posle 1945. godine, pa do 80-tih prošlog veka trgovina je bila pod društvenom kontrolom. Postepeno, na primer, 1985. godine bilo je pet privatnih trgovina, 1990. godine 190, 1993. godine 208, sredinom 1996. godine 356 privatnih radnji, a na samom kraju prošlog veka 600.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Iskusni trgovci kažu ovde da se ova delatnost grubo može podeliti na period do i od tranzicije. U vremenu krize, hiperinflacije, propadala su društvena trgovinska preduzeća. Među retkim koja su opstala je ovdašnje Trgovinsko preduzeće „Podunavlje”. Ispostavilo se da je njegova privatizacija jedna od najuspešniji kod srednjih kompanija u Bačkoj Palanci, ali i šire. Danas je to velika kompanija sa oko 1.000 zaposlenih, a posluje na prostorima skolo cele Srbije.

Samo se stariji sećaju starih bakalnica čiji je patos bio premazan prerađenim mašinskim uljem, a trgovci i poslovođe bili kao komšije. „Podunavlje“ je do pre tri decenije bilo apsolutno dominatni trgovac u ovoj varoši. Poslovođe tih prodavnica važili su za ozbiljne face u gradu, dobro se živelo od trgovine.

Sećaju se ljudi, između ostalih, poslovođa kao što su Zoran Ristić, Zdravko Višekruna Šerija, Jovan Pešić Supa…Oni su radili u „Podunavlju“, a Ilija Šarac decenijama je u prodavnici „Centrotekstila” u Uzanoj ulici prodavao cipele, odnosno obuvao i izuveo Palančanke i Palančane u tada najmoderniju obuću. Zapamćen je i Živojin Kuljančič, legendarni poslovođa male, ali nekada čuvene prodavnice tekstila „Tvid” koja je radila u sastavu novosadske „Zvezde”. Živojin, a i staro i mlado ovde ga je znalo kao Žicu, bio je najpopularniji trgovac. Prodavao je, pored ostalog, kulske štofove, a to nije čudo, jer je bio rođeni Kuljanin. Bio je veliki partizanovac, svojevremeno odličan odbojkaš i igrao za „Maglić“ kada se ovaj klub takmičio u Prvoj ligi velike Jugoslavije. Bio je i visoki funkcioner u odbojkaškim forumima, pa i predsenik OS Vojvodine.

Posle Žice, a upokoji se pre više od decenije, ostalo je mnogo anegdota, ali i ona njegova čuvena priča o trgovini između Kuljana i Vrbašana. Po njemu kupci iz Vrbasa dolazili su u Kulu i kupovali pačija jaja. Kada bi se pačići izlegli i krenuli u kanal vraćali su se vodom kući u Kulu. Tako je pričao Živojin.

Danas u samom centru, odnosno pored glavne gradske raskrsnice nalazi se lepo zdanje nekadašnje robne kuće nekadašnjeg novosadskog „Stoteksa”. I danas je to privatizovani prodajni prostor – sve za dolar, ali jače od ove priče je o ona o nekada čuvenom restoranu „Zemljotres” koji je nekada stanovao na ovoj adresi. Naime, mnogim kafanskim ljudim pre pola veka bilo je žao kada je srušen čuveni bircuz, ali su videli da novo zdanje robne kuće zavređuje da bude ovde. Dugo je, u vremenu tranzicije, ovo zdanje bilo zatvoreno, oko 200 društvenih trgovaca ostalo bez posla, a onda je neko kupio, osposobio, deo prostora izdao, a u jednom delu je „Sve za dolar”.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Trgovina je danas i ovde modernija nego nekada, ali kao da je izgubila dušu. Nekada je u trgovini bilo obavezno – dobar dan, izvolite, hvala lepo, dođite nam opet, kako familija, žena, deca… Stariji se čude novim tehničkim dostignućima, ali su mnogo pažljiviji od mlađih kupaca, jer je iskusne mušterije mnogo teže prevariti, a trgovci to ponekad pokušaju. Još se preričava stari trik sa metlom ili flašom vinjaka… koji su stalno stajali pored kase. Kada mušterija puno pazari desi se da kasir otkuca i metlu ili vinjak, a kada se mušterija vrati i reklamira račun sledi izvinjenje uz objašnjenje – mislili smo da su metla i vinjak vaši. Sve po sistemu ako prođe, a danas je šarena laža većina akcija i sniženja, pa priča o današnjoj trgovini i nije tako interesantna kao ona iz nekadašnje bakalnice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here