Tri đaka od prvog do četvrtog razreda

Mesna zajednica Vizić

1679
Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

VIZIĆ: U po broju stanovnika najmanjem selu bačkopalanačke opštine – Viziću, trenutno živi oko 240 žitelja. Jedan broj njih – 30 do 40 živi u Novom Sadu i Bačkoj Palanci, a u „mesto prebivališta“ dolaze samo povremeno.


Stanovnici Vizića, kao i njihove prve komšije Neštinci, koji gotovo svakodnevno dolaze u Bačku Palanku, zbog carinske procedure prinuđeni su da tri puta godišnje menjaju pasoš. Za ovo menjanje, potrebno im je i vreme, ali i novac. Da nevolja bude veća, zbog troškova carine ne isplati im se da preko granice prenesu, pre svega poljoprivredne proizvode, koje bi mogli prodati u bačkopalanačkoj opštini, kojoj administrativno pripadaju.

Lazar Komenić

– Zbog situacije koja je godinama prisutna oko prelaska granice između Srbije i Hrvatske, na prelazu Ilok, mnogo bi nam značilo kada bi bolje bili povezani sa Erdevikom – kaže Lazar Komenić, predsednik Saveta MZ Vizić.

– Naime, Erdevik je od Vizića udaljen svega sedam kilometara, ali je zbog loše putne infrastrukture tako blizu, a tako daleko. Na delu ovog puta u dužini od 3,5 kilometara, trebalo bi nasuti nov kamen, poravnati ga i valjcima uvaljati. Popravkom puta bilo bi omogućeno pre svega onima koji se bave poljoprivredom, a takvih je u našem selu dosta, da lakše i brže dođu do onog što im je potrebno za obavljanje ovog posla. Kada ovo kažem, onda pre svega mislim na nabavku semena, veštačkog đubriva, herbicida, traktorskih delova.

– Osim toga u Erdeviku, koji ima tri – četiri otkupna mesta lakše bi plasirali svoje ratarske (pšenica, kukuruz, soja), kao i voćarske proizvode (jabuka, šljiva, kruška, grožđe).

U najmanjem mestu bačkopalanačke opštine po broju stanovnika, u školu od prvog do četvrtog razreda idu tek tri učenika, a uči ih učiteljica Ljilja Miklušev. Bačkopalanačku osnovnu školu „Vuk Karadžić“, od petog do osmog razreda pohađa deset učenika iz Vizića. Zanimljivo je da će od naredne jeseni u prvi razred u Viziću biti upisna tri učenika, dakle isto toliko koliko ih je u ovom trenutku od prvog do četvrtog razreda.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Većina radno sposobnog stanovništva iz Vizića radi u Bačkoj Palanci, ali veliki broj Vizićana bavi se poljoprivredom i voćarstvom. Vizić je jedno od retkih sela koja nemaju problema sa vodosnabdevanjem, odnošenjem smeća, koje odnosi komunalni radnik pri mesnoj zajednici Svetisalav Ninković.

U Viziću se na mesnom groblju, godišnje obavi tek desetak sahrana. Ranije se u Viziću, veliki broj njegovih stanovnika bavio stočarstvom, ali se danas ta slika sasvim promenila. Sada tek nekoliko domaćinstava drži krave, a kako ističe Lazar Komenić, mnogi Vizićani su odustali od gajenja stoke, zbog njenog plasmana, odnosno prodaje koja je otežana.

Doktor u Vizić iz bačkopalanačkog Doma zdravlja, dolazi dva puta nedeljno, kada je Vizićanima omogućeno da kupe i lekove. Komenić posebno ističe dobru saradnju koju članovi Saveta mesne zajednice, koji broji pet članova imaju sa Domom zdravlja u Bačkoj Planci, kao i lokalnom samoupravom i policijom koja iz Beočina dolazi u Vizić, ali i graničnom policijom.

– Mada imaju brojne probleme, građani Vizića složno žive. Gotovo na svakom mestu primetna je ljudska solidarnost, ljudi se međusobno pomažu i spremni su gotovo uvek, da jedni drugima izađu u susret. Na žalost, to je danas u mnogim mestima retka pojava, za razliku od nas gde je to dosta izraženo – napominje Komenić.

Stanje puteva u dve vizićke ulice Peke Dapčevića i Bogdana Simića je dobro. Međutim, žitelji ovog sela, posebno oni koji žive u dvema sporeddnim ulicama, koje još uvek nemaju naziv, a gde se nalazi petnaestak kuća godinama osećaju potrebu da im se ulice asfaltiraju. Reč je o putnoj mreži u dužini od 700 do 800 metara.

Seoska slava Vizića je sveti velikomučenik Evdoksije, a obeležava se 19. septembra. Crkva u ovom selu posvećena je svetom Arhangelu Mihajlu. Na seoskoj slavi okupe se u crkvi, kao i njenom dvorištu vernika i žitelji Vizića, kao i njihovi gosti iz bliže i šire okoline.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here