Trudnica primala platu 26.000, a poslodavcu morala da plaća 30.000 dinara

3109
Foto: Screenshot/RTS

Dok je bila trudna, Snežana Pešović iz Beograda je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. I to je tek deo problema, jer joj je poslodavac ostao dužan tri plate i doprinose za mesec dana.


Snežana Pešović je majka devetomesečne bebe. Od 2007. godine radila je neprijavljena, a kada je ostala u drugom stanju, zdravstvena knjižica bila joj je neophodna. Poslodavac je pristao da je prijavi, ali uslov je bio da ona njemu daje novac za doprinose, prenosi RTS.

„Prijavljena sam na platu od 35.000. Doprinosi iznose 21.342 dinara i sve snosim ja. To je bio jedan od uslova da me gazda prijavi“, priča Snežana Pešović.

Uz ugovor o radu, navodi, morala je da potpiše i blanko ugovor o otkazu. Kaže da je bila u petom mesecu trudnoće i da nije imala izbora.

[wonderplugin_slider id=173]

„Nisam imala pravo ni na slobodan dan ni na plaćeni godišnji odmor. Za svaku smenu, kada bih izostala, morala sam da platim koleginici da me zameni“, navodi Snežana.

Priča da je njena zvanična plata bila 35.000 dinara, a od toga je za doprinose poslodavcu davala 21.000. Tako je bilo do trenutka kada je zbog trudnoće mogla da radi svega pola meseca. Od tada, njena plata je iznosila oko 26.000 dinara, a ona je gazdi davala još 9.000, kao razliku do plate na koju je bila prijavljena.

Kada se podvuče crta na kraju meseca, ona je od poslodavca dobijala 26.000 dinara, a njemu isplaćivala 30.000.

Snežana kaže da je poslodavca prijavljivala više puta, a tek je na poslednju prijavu dobila informaciju da je pokrenut prekršajni postupak.

RTS nije uspeo da dođe do njenog poslodavca, vlasnika privatne firme iz Vinče, a odgovore nisu dobili ni od Inspekcije rada ni od resornog ministarstv

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here