U AP Vojvodini 36 obolelih, zubar radio iako je imao simptome koronavirusa

2386
Foto: RTV (Jaroslav Pap)

NOVI SAD: U Vojvodini trenutno ima 36 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.


On je rekao da su tri pacijenta u teškom opštem stanju, na respiratoru na Infektivnoj klinici KCV.

„Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u AP Vojvodini. Od prvog registrovanog slučaja korona virusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5.500 kontakata“, istakao je sekretar Gojković.

U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba, naglasio je sekretar Gojković.

Gojković je rekao da se prati 5.500 kontakata zaraženih.

On je na konferenciji za novinare kazao da u Sremskom okrugu do juče nije bilo obolelih i da je juče registrovano troje ljudi, a da je najviše njihovih kontakata, koji su stavljeni u karantin, u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Staroj Pazovi.

„Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi“, poručio je Gojković.

On je dodao i da je Vojvodina razradila mehanizme za različite slučajeve i mere koje bi država mogla da donese i da će se testiranje uzoraka onih koji imaju simptome obavljati u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine.

Zubar u Novom Sadu radio, iako je imao simptome virusa

Zubar iz Novog Sada uredno je radio, iako je imao simptome korona virusa, a sada se nalazi na respiratoru, saopštio je Gojković i najavio da će protiv njega biti podneta krivična prijava.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kako je objasnio, zubar koji se bavi privatnom praksom jedan je od tri pacijenta koja se trenutno nalaze na respiratorima na Infektivnoj klinici KC Vojvodine.

Doktor Gojković je rekao da će protiv još jednog pacijenta, koji se leči na KC Vojvodine, biti podneta krivična prijava, ali nije precizirao o kome je reč.

„I to će biti ozbiljne krivične sankcija za dva pacijenta koja su primljena juče u KC Vojvodine, pogotovu pacijent koji se već nalazi na respiratoru, koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, prema našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave“, rekao je Gojković.

Podsetio je da je Krivičnim zakonikom Republike Srbije regulisano da je, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaraznim bolestima, kazna zatvora do tri godine, ukoliko nesavesnim ponašanjem nanesete teško delo u vezi sa prenošenjem infekcije drugim osobama do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osobe, kazna zatvora je do dvanaest godina.

Gojković je još jednom opomenuo zdravstvene radnike koji i dalje ne shvataju koliko je situacija ozbiljna da će država sprovesti ono što je u vezi sa zakonskom procedurom.

„To nije ničiji hir, to je zakon i svi možete da pročitate tačke 249 i 259 Krivičnog zakonika u vezi sa kažnjavanjem onih koji ne poštuju Zakon o zaraznim bolestima“, dodao je Gojković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here