U Bačkoj Palanci cena hektara više od 10.000 evra

Papreni hektar u Vojvodini

3058

U poslednje dve godine cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji porasla je u nekim regionima i do 20 odsto, naročito u Vojvodini, ali ne i u Šumadiji gde vrednost zemlje stagnira ili čak opada.


Plodne oranice u okolini Novog Sada, tačnije u Južnobačkom okrugu, i dalje su najskuplje. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvoj polovini prošle godine prosečna cena hektara u okolini Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa i Titela bila je 10.100 evra.

To je skoro tri puta više nego u Šumadiji, gde hektar u proseku košta 3.850 evra. Ukoliko je kvalitet zemlje lošiji cena je skoro upola niža. Neko ko ima, recimo, 200.000 evra gotovine, može da kupi u Srbiji celo selo – i kuće i svu zemlju! Jer, nekretnine sa okućnicama u većini krajeva naše zemlje prodaju se – za bagatelu. Tako, na primer, hektar zemlje u okolini Vranja košta 1.500 evra!

[wonderplugin_slider id=136]

 

Sada je u rukama stranaca u Srbiji već oko 90.000 hektara kupljenih preko firmi registrovanih u Srbiji. Većinom je reč o kompanijama iz evropskih zemalja, iz Mađarske, Hrvatske, Rusije, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do plodnih oranica i stranci i domaći tajkuni došli su nerealno povoljno kroz privatizaciju poljoprivrednih kombinata.

Agrarni stručnjak Milan Prostran za „Vesti“ objašnjava kako se dogodilo da tajkuni, koji su kupovali propale poljoprivredne kombinate, postanu veleposednici.

– Sve je počelo 2001. i 2002. kada je krenuo da se zahuktava proces privatizacije. Najbogatiji tajkuni su na aukcijama kupovali preduzeća za mizerne pare. Tadašnja vlast je tvrdila da prodaje samo kapital, a da zemljište ostaje u društvenoj svojini – priča Prostran.

Nažalost, tajkuni nisu kupili agrarna preduzeća da bi oživeli posrnulu poljoprivrednu proizvodnju nego su to činili zbog plodnih oranica.

– Malo-pomalo, bogati biznismeni su navlačili vodu na svoju vodenicu, pa su najverovatnije uspeli da zemljište ispod štala i ambara prevedu u svoje vlasništvo. Dolazi se do zaključka da su hektar plaćali u proseku 170 evra. Danas taj hektar vredi 10.000 evra. Šteta je ogromna i meri se milijardama evra – tvrdi Prostran.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Pusta sela oko Leskovca

Kvadrat kvalitetne zemlje pogodne za gajenje povrća pored Južne Morave košta od 0,80 centi do tri evra. I pored niske cene, promet zemlje poslednjih nekoliko godina opao je za trećinu. Ista je situacija i sa seoskim domaćinstvima, tako da se solidno očuvana kuća sa okućnicom u okolini Grdelice može kupiti za 5.000 evra. Ovo važi za kuće koje su relativno blizu glavnih saobraćajnica, dok za one u malo udaljenijim krajevima niko i ne pita. Svaka druga kuća u selima poput Dadinca, Brze i Kozara sada je napuštena i prepuštena zubu vremena.

Područje cena hektara

Bačka 10.100

Šumadija 3.850

Pčinjski okrug 1.500

(cene u evrima).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here