U Bačkoj Palanci Milunka i Isidora dobile ulice

4345

BAČKA PALANKA: Stručna komisija bačkopalanačke opštine sačinila je predlog kojim se menja dosadašnja odluka o nazivima ulica i drugih delova naseljenih mesta u ovoj lokalnoj samoupravi, a konačnu odluku doneće odbornici lokalnog parlamenta.

Po predlogu utvrđuju se nazivi ulica, delova ulica i zaselaka u četiri gradske i 13 seoskih mesnih zajednica.

Nazive, ali i brojeve, dobile su do sada neimenovane ulice, ali i delovi postojećih ulica, kao i zaseoci, salaši…

[wonderplugin_slider id=177]

 

Reč je o skoro stotinu novih naziva, a to je, kažu nadležni, moralo da se uradi jer su ljudi koji žive u ulicama bez imena i broja imali grdnih problema u ostvarivanju svojih prava. Probleme su imali i državni organi, čije evidencije nisu mogle biti tačne.

Mnogi građani, na primer, nisu mogli da upišu svoje prebivalište, ali problema su imali i privrednici subjekti i preduzetnici.

Ovaj posao su pokrenuli nadležno ministarstvo i pokrajinski sekretarijat, koji će na kraju dati saglasnost na obavljen posao.

– Odluka je usklađena sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Adresnim registrom i Statutom opštine – rekao je, između ostalog, Zoran Baćina, rukovodilac Odeljenja za privredu u čijoj je nadležnosti ovaj posao. – Skupštini jedinice lokalne samouprave data je nadležnost da uređuje ovu oblast, da odlučuje o nazivima ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na svojoj teritoriji.

– Naša komisija, a činili su je istoričari, pravnici i predstavnici opštinske uprave, u skladu sa Uredbom o adresnom registru i uvodom u elaborat uličnog sistema naše opštine utvrdila je sve delove naseljenih mesta koji nemaju nazive. Spiskove ulica smo, u skladu sa ovom odlukom, uputili savetima mesnih zajednica koji su nam potom dostavili predloge. Razmotrili smo sve pristigle predloge i sačinili nacrt predloga – kaže Baćina.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Primenjen je i član Zakona o primeni jezika i pisma tako su nazivi ulica ispisani i na slovačkom jeziku. Po prethodno pribavljenoj saglasnosti Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu ova odluka uputiće se na razmatranje Skupštini opštine i na usvajanje.

Interesantno je da su nova imena dobile ulice po prirodnim i ličnim karakteristikama, ili po imenima poznatih ličnosti iz istorije, a iz sfere nauke, književnosti, politike, junaštva iskazanog u ratovima… Ukupno je oko 60 do sada neimenovnih ulica dobilo ime, kao i 15- tak zaseoka, ali i 20-tak delova postojećih ulica dobilo je novo ime.

Tako u Bačkoj Palanci sada ima ulica koje prvi put imaju ime kao što su Bagremova, Farmerska, Đurđevdanska, Kordunaška, pa Milunke Savić, Isidore Sekulić, Vukašina Šoškoćanina, Bracina, Lučka, Vinogradarska, Fazanerija, Carinska, Sinajska…

Vizić, najmanje selo u opštini, dobilo je ulice sa imenom Nikole Tesle i Peka Dapčevića, a Despotovo po Vojvodi Radomiru Putniku… U Paragama nova je Ulica Arsenija Čarnojevića, u Tovariševu Maršala Tita. U Čelarevu su se setili Laze Kostića, Petra Kočića i Patrijarha Pavla.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here