U Bačkoj Palanci nema registrovanih obolelih od gripa

591

BAČKA PALANKA: Epidemiolog dr Mirjana Valan iz Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ saopštila je da do sada nije registrovan (laboratorijski potvrđen), nijedan slučaj sezonskog gripa u Bačkoj Palanci, mada je primetan kontinuirani porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu.


„U južnobačkom okrugu registrovani su oboleli od gripa Tipa A (H1 i H3) i tip B virusa gripa, što ide u prilog činjenici da virus gripa cirkuliše u populaciji“, navodi se u saopštenju.

Novi korona virus (2019-nCoV)

Novi korona virus (2019-nCoV) je novi, do sada nepoznati tip virusa iz familije Coronaviridae, koji se razlikuje od svih do sada poznatih korona virusa uključujući MERS-CoV prepoznat na Bliskom Istoku pre nekoliko godina i SARS-CoV koji je prvi put registrovan u Kini početkom veka.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Infekcije različitim tipovima i podtipovima korona virusa su inače česte kod ljudi i manifestuju se uobičajenim respiratornim simptomima. Težina kliničke slike se kreće u rasponu od blagih prehlada do teških upala pluća (povišena telesna temperatura, kašalj i otežano disanje). U najtežim slučajevima, retko, može doći do akutnog respiratornog sindroma i smrtnog ishoda.

Rezervoar, izvor zaraze i način prenošenja ovog virusa nisu još uvek u potpunosti utvrđeni. Iako je za većinu obolelih zajedničko da su posetili pijacu ribe, morskih plodova i malih životinja u Vuhanu (Kina) gde su bili u kontaktu sa životinjama, još nije precizno ustanovljeno koje životinje su potencijalni rezervoari zaraze za 2019-nCoV.

Sprovode se dodatna ispitivanja kako bi se utvrdili drugi putevi prenosa virusa, a posebno način interhumanog prenosa („sa čoveka na čoveka)“. Prema dostupnim informacijama postoji limitirani interhumani prenos virusa. U prilog tome govore izveštaji kineskih epidemioloških službi na dan 20.01.2020. godine u kojima je navedeno da je obolelo 14 zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju i nezi obolelih.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Za sada se čini da se infekcija prenosi brže nego što je to bio slučaj sa SARS-om ili MERS-CoV, mada je potrebno još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim korona virusom.

Mere prevencije ovih infekcija su opšte:

  • izbegavanje boravka u prostorijama gde boravi veći broj ljudi,
  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije, boravak na svežem vazduhu,
  • redovna higijena ruku.
  • Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja i imaju simptome i znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate zdravstvenoj službi odmah po ulasku u zemlju ( na aerodromu- graničnoj sanitarnoj inspekciji).

Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje bilo kakva ograničenja međunarodnih putovanja. Građanima Srbije se preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u Kinu.

U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta (Vuhan, Kina) i, po ptrebi, izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here