U Bačkoj Palanci od karcinoma grlića materice oboli od 5-10 žena godišnje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice  20. januar – 26. januar 2020. godine

722

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.


Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na žene određenih uzrasnih grupa da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje više od 1214 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije od cervikalnog karcinoma iznosi 21,4 na 100.000 žena. Od karcinoma grlića materice svake godine umre 470 žena i prosečna standardizovana stopa mortaliteta iznosi 6,9 na 100.000 žena svih uzrasta. Karcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše uzrasnospecifične stope obolevanja su u uzrastu od 50 do 59. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u najstarijem uzrastu, 75 i više godina.

U Bačkoj Palanci poslednjih godina, od karcinoma grlića materice, oboli od 5-10 žena.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma Virus (HPV), koji se pronalazi u preko 99% slučajeva raka grlića materice i prenosi se polnim putem. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina HPV infekcija (9 od 10) prođe spontano u periodu od 6 meseci do 2 godine. Međutim, ukoliko infekcija perzistira može dovesti do ozbiljnih poremećaja zdravlja: genitalne kondilome (bradavice), karcinom grlića materice, vulve i vagine kod žena, karcinoma usne duplje i ždrela, anusa kod oba pola, kao i karcinoma penisa kod muškaraca.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Za sada u Srbiji ne postoji organizovana imunizacija HPV vakcinom.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi. Zato je neophodno da svaka devojka i žena, najkasnije tri godine posle prvog seksualnog odnosa izabere svog ginekologa i uradi Papanikolau test (PAP-test). Dok traje seksualna aktivnost, PAP-a test ponavljati jednom godišnje, a dalja dinamika zavisi od rezultata pregleda.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here