U Bačkoj Palanci uspešno radi aikido klub

2125

Nekadašnji takmičar u aikidou Marko Divjak, se nakon uspešne takmičarske karijere posvetio trenerskom pozivu.


U Futogu, a nakon toga u Novom Sadu i Bačkoj Palanci, osnovao je klubove realnog aikidoa u kojima vežba na stotine dece i omladine. Klub realnog aikidoa „Bačka Palanka“, počeo je sa radom pre devet godina i trenutno okuplja oko osamdeset dece uglavnom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

– Bačkopalanački klub realnog aikidoa, okuplja decu i omladinu iz Bačke Palanke, Mladenova i Gajdobre. U realnom aikidou nema takmičenja, a veština se zasniva na samoodbrani putem bacanja tela protivnika, hvatanja njegove šake, kaže Divjak.

[wonderplugin_slider id=104]

 

– Sve ovo omogućava takmičarima u aikidou da uz minimum snage savladaju i fizički jačeg napadača. Posebna pažnja u ovom sportu posvećuje se radu sa mlađim uzrastima koji su podeljeni u dve starosne grupe od pet do osam, odnosno devet do dvanest godina. Deca kroz igru uče osnovne tehnike veštine, spremajući se da jednog dana postanu majstori borilačkih veština ili vrhunski sportisti u nekom drugom sportu. Osnovni cilj je da oni pre svega jednog dana postanu stabilni ljudi.

– Aikido spada u grupu najboljih bazičnih sportova koji služi za razvoj motorike, koordinaciju pokreta i socijalizaciju dece.

Divjak ističe da je veoma važno što deca baveći se ovim sportom stiču samopouzdanje. Tokom bavljenja aikidoom, deca koja redovno treniraju polažu za pojaseve (žute, narandžaste, zelene, plave, braon i crne). Nosioci crnog pojasa stiču zvanje majstora ovog sporta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here