U Bratislavi otkrivena bista Nikole Tesle

709
Gajović pored biste Nikole Tesle Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Bista Nikole Tesle otkrivena je juče u atrijumu zgrade Radio televizije Slovačke u Bratislavi, u organizaciji Udruženja Srba u Slovačkoj i Srpskog kulturno-informativnog centra, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.


Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović ocenio je tom prilikom da je veliki dan za Srbiju otvaranje biste „najvećem među najvećim velikanima čovečanstva, srpskom pronalazaču Nikoli Tesli u glavnom gradu prijateljske Slovačke“.

„Ovaj dan ovde, u atrijumu zgrade Radio Televizije Slovačke, ostaće upamćen kao dan kada se odužujemo tom inženjeru elektronike i mašinstva, a ja bih dodao futuristi i vizionaru“, rekao je Gajović prilikom otkrivanja biste i dodao da „taj dug, koji svi imamo prema Nikoli Tesli, nikada u potpunosti nećemo uspeti da odužimo, jer mnogi od njegovih 700 patenata, registraovanih u 25 zemalja sveta, još uvek se izučavaju, krijući duboko u sebi neslućene tajne, čekajući da se otkriju i budu primenjene“.

„Dobro je da se na ovakav način prisećamo i podsećamo tog genija iz Smiljana, jer bi bez njega i njegovih izuma svet bio nepojmljivo drugačiji i siromašniji! Zato Nikolu Teslu nikada ne smememo zaboraviti“, kazao je Gajović.

Državni sekretar se zahvalio organizatorima događaja, autoru biste Đorđu Laziću-Čapši, vajaru iz Sremskih Karlovaca, kao i Srpskom kulturno-informacionom centru u Bratslavi na inicijatici i saradnji sa Udruženjem Srba u Slovačkoj.

„Ta bista krasiće Bratislavu sve dok ona postoji i dok svojom lepotom privlači nas namernike“, poručio je Gajović.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Na prednjoj strani postamenta na kome je bista piše: „Nikola Tesla 1856-1943“. Na levoj strani postamenta je tekst autora Marka Lopušine: „Nikola Tesla, čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik, srpskog porekla, pronalazač čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario svetlost, električnu i kosmičku energiju. Vizionar planete Zemlje“.

Otvaranju biste velikana srpske i svetske nauke prisustvovali su i ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, pokrajinski sekretar za kulturu i obrazovanje Dragana Milošević, čelnici Radio-televizije Slovačke, direktor arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, kao i mnogobrojni gosti iz srpskih udruženja širom sveta, među kojima i Željko Vraneš iz Londona, član predsedništva Pokreta rodoljuba otadžbine i dijaspore, Milorad Samardžija iz Udruženja A kultura iz Beča.

Značajnom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Velikog Međera, grada u kome se nalazi jedna od najvećih srpskih grobnica iz Prvog svetskog rata (oko 6.000 stradalih).

Program su oplemenili prof. Miodrag Blizanac, etno-pojac iz Novog Sada i orkestar iz Beča.Udruženje Srba iz Slovačke namerava i da u Slovačkoj podigne spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju i drugim srpskim velikanima. Stane Ribič je inicijator i da se u Novom Sadu podigine novi spomenik Nikoli Tesli. Na inicijativu Staneta Ribiča i groblje će biti obnovljeno. U toku je restaurac ija, a ploče sa imenima stradalih biće otkrivene u aprilu ove godine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here