U neprijavljivanju radnika prednjače poslodavci i u Bačkoj Palanci

Kontrole pokazale da bez papira rade i građevinci u Vrbasu, Bačkoj Palanci, Bečeju i Temerinu

2527
Foto: 021

Inspektori rada Odeljenja inspekcije u Novom Sadu, za jedanest meseci uradili su ukupno 3.342 inspekcijska nadzora u firmama, i u njima su zatekli 1.139 radnika na crno, odnosno koji su uposleni bez ugovora o radu, pišu „Večernje novosti“.


Najviše takvih slučajeva od januara do novembra ove godine otkriveno je u delatnosti poslovnih i ličnih usluga, ugostiteljstvu i građevinarstvu. U neprijavljivanju radnika prednjače poslodavci u Novom Sadu, Vrbasu, Bačkoj Palanci, Bečeju i Temerinu.

Na smanjenje neprijavljenih radnika u odnosu na prethodne godine, prema rečima dr Ljiljane Stojšić, načelnice Odeljenja inspekcija rada u Novom Sadu, doprinela je, pre svega, zakonska regulativa, najpre uvođenjem obaveze za poslodavca da ugovor o radu drži u radnom prostoru gde zaposleni radi, a zatim i uvođenje obaveze za poslodavca da prijavi zaposlenog na obavezno socijalno osiguranje pre njegovog stupanja u rad.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Naših 16 inspektora u okviru svakog inspekcijskog nadzora obavezno kontrolišu i rad na crno – kaže naša sagovornica, napominjući da cilj inspekcije nije samo kažnjavanje poslodavca već da radnici budu prijavljeni. – Kontrolama smo postigli da 87 odsto, odnosno 996 radnika koji nisu bili prijavljeni, zaključe ugovor o radu sa poslodavcem i da ostvare pravo na obavezno socijalno osiguranje.

Prilikom otkrivanja rada na crno inspektori preduzimaju korektivne i represivne mere. Kada je reč o korektivnim merama, poslodavcu se nalaže da sa neprijavljenim radnikom zaključi ugovor o radu i podnese prijavu za obavezno socijalno osiguranje. Prema rečima dr Stojšićeve, od januara do novembra 2019. godine inspektori su podneli ukupno 761 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih 556 u oblasti radnih odnosa.

– Istovremeno smo doneli ukupno 533 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, od kojih 48 rešenja iz oblasti radnih odnosa – predočava situaciju dr Stojšić. – A doneli smo i 1.449 mera za otklanjanje nepravilnosti koje su utvrđene u oblasti radnih odnosa.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Za nezaključivanje ugovora o radu zaprećena novčana kazna je od 800.000 do dva miliona dinara za pravno lice i od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 300.000 dinara do pola miliona dinara za poslodavca preduzetnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here