U petak počinje „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018“

1600

KARAĐORĐEVO: Manifestacija „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018“ biće održana od 28. do 30. septembra u vojnoj ergeli nadomak Bačke Palanke, tokom koje će svi ljubitelji konjičkog sporta biti u prilici da uživaju u izložbi pastuva, četiri galopske, pet kasačkih trka i bogatom kulturnom programu.


Poslednja manifestacija ovog tipa održana je pre 12 godina. U susret predsojećem takmičenju, juče je u Ergeli održan žreb kojim su odlučene startne pozicije u svakoj trci, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prvi dan Manifestacije, petak 28. septembar, rezervisan je za kulturno-umetnički program u centru Bačke Palanke i predstavljanje Ergele „Karađorđevo“ i njenog istorijata.

Tokom drugog dana, u subotu 29. septembra, posetioce očekuju otvaranje revijalnog takmičenja u vožnji zaprega i izložba rasnih pastuva lipicanerske i arapske rase i proglašenje „najlepšeg“ među njima.

Trkački dan, nedelja 30. septembar, obeležiće pet kasačkih i četiri galopske trke u kojima će učestvovati svi zainteresovani uzgajivači konja engleske punokrvne i arapske rase.

Centralni događaj, odnosno glavna trka, je galopska trka za Kup Vojske Srbije 2018 – trka „Srpska konjička divizija“ na 2.000 metara. Obnavljanje konjičke tradicije u „Karađorđevu“ okupiće oko 40 galopera i 50 kasača.

Kako je istakao direktor Vojne ustanove „Morović“ major Miroslav Blagojević, šest grla Ergele „Karađorđevo“ – dva engleska punokrvna i četiri arabera, učestvovaće na ovogodišnjem Kupu Vojske Srbije.

On je, takođe, izrazio zahvalnost Ministartvu odbrane, opštini Bačka Palanka, kao i svima koji su doprineli da ta manifestacije ponovo zaživi.

Ovogodišnja manifestacija u Karađorđevu jedinstvena je prilika i za obilazak vojne ergele, kojoj je povodom konjičkih trka vraćen stari sjaj.

Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ renovirala je objekte za smeštaj konja, pomoćne objekte i upravnu zgradu s potkivačnicom i kovačnicom. Izgrađena je nova tribina na hipodromu s pratećim objektima i opremom, a rekonstruisane su i kasačka i galopska staza.

S posebnom pažnjom uređen je i Muzej, koji od 1983. svedoči o vek i po dugoj tradiciji Ergele u Karađorđevu. Osim brojnih pehara koje su konji osvajali na različitim takmičenjima, Muzej čuva i matične knjige grla s početka prošlog veka, kao i najstariju Knjigu utisaka na Balkanu iz 1924. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here