U pohode Budimpešti i Sent Andreji

668
Foto: Nada Dedijer

Grupa poklonika iz bačkopalanačke opštine i Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ iz Bačke Palanke, u organizaciji Službe za poklonička putovanja Eparhije bačke „Svetinjama u pohode“ boravili su 17. i 18. oktobra 2018. godine u Budimpešti i Sent Andreji.


Prvog dana putovanja obišli su Trg heroja jedan od glavnih trgova u Budimpešti, budimsku tvrđavu, prelepu bajkovitu građevinu Ribarski Bastion – posebno mesto sa prelepim pogledom na Peštu, Parlament, Margitino ostrvo i Gelertovo brdo, kao i ostale znamenitosti Budima.

Foto: Nada Dedijer

Dan se završio ugodnom panoramskom noćnom vožnjom brodom po Dunavu… Dugo će se pamtiti pogledi na levu i desnu obalu ove velike reke i na osvetljene znamenite građevine i mostove koji se tu nalaze…

Potom su svi skupa u nedelju 18. novembra 2018. godine prisustvovali svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog Georgija u Budimpešti koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski g. Lukijan.

Preosveštenom Episkopu sasluživali su protojerej Zoran Ostojić, paroh budimpeštanski, naš đakon Srboljub Srdić iz Bačke Palanke (Eparhija bačka) i đakon Zoran Živić. Bogoslužbenom blagoljepiju naročito je doprineo hor crkve Svetog Jovana Krstitelja iz Bačke Palanke.

Foto: Nada Dedijer

Episkop Lukijan se zahvalio horu rekavši da imaju anđeoske glasove kojima su zaista ulepšali Liturgiju. Putovanje se zatim nastavilo prema Sent Andreji, koja se nalazi oko 20 kilometara severozapadno od Budimpešte, na desnoj obali jednog od rukavaca Dunava i poznata je po muzejima, galerijama i umetnicima.

Kada su kročili na ulice ovog gradića i na njegovu kaldrmu, ona ih je poput vremenske mašine odnela kroz vreme i prebacila u burnu prošlost srpskih iseljenika, tako da su svi dobili osećaj kao da su zašli miljama daleko i bar dva veka unazad.

Foto: Nada Dedijer

Uz pomoć vodiča pobliže su se upoznali sa pravoslavnim hramovima. Od sedam crkava sa velelepnim zvonicima koje su bile srpske, sada su to samo četiri -Požarevačka, Blagoveštanska, Beogradska i Preobraženjska. I što je najlepše pristupljeno je njihovim obnovama.

Šetnja baroknom čaršijom podsećala je na neko usporeno putovanje, natenane, na miru… Crveni krovovi, kapije od kovanog gvožđa, mnoštvo galerija, malenih zanatlijskih radnji, porodičnih vinarija, suvenirnica i mini gostionica – “razglednica” je Sent Andreje.

Foto: Nada Dedijer

Putovanje vernika i Crkvenoghora pratilo je lepo vreme pa su mogli da uživaju u svim čarima ovog nezaboravnog putovanja. To je potvrdila i fotografija iz autobusa sa zadovoljnim i srećnim licima…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here