U Polojskoj šumi najbolju kobasicu napravio Jovan Zarupski

1088
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Festival domaće kobasice, kulena i slanine u Polojskoj šumi kod Bačke Palanke i Čelareva organizuje se od 1961. godine.


Juče je po toplom ali vetrovitom vremenu održan u prisustvu oko hiljadu ljudi, a pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Bačka Palanka i uz pomoć sponzora.

Takmičilo se oko 200 proizvođača domaće kobasice, kulena i slanine iz cele Srbije, ali i iz susedne Hrvatske i BiH, a tročlani žiri koji su činili mr tehonologije mesa Mile Ristić, Miroslav Popin i Sava Borocki nisu imali nimalo jednostavan posao, jer je trebalo pravedno i stručno oceniti najbolje uzorke kobasice, kulena i slanine.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Definitivno, po oceni stručnog žirija, najukusniju i najbolju kobasicu prikazao je Jovan Zarupski iz Bačke Palanke, drugo mesto osvojio je proizvod Nikole Miškova, takođe iz Palanke, a treće mesto pripalo je kobasici koju je prikazao Jan Pavlov iz Bačkog Petrovca. Na ovom festivalu smatra se da je generalni pobednik onaj koji pobedi u konkurenciji kobasica, jer je ovaj festival pre 58 godina i osnovan radi ovog proizvoda, a kasnije su počeli da ocenjuju slaninu i kulenje.

Foto: Dnevnik

U konkurenciji kulena prvo mesto pripalo je Gavri Radivojkovu iz Obrovca, drugo je osvojio Branko Rauza iz Silbaša, a treće Jovan Zarupski iz Bačke Palanke. U konkurenciji domaće dimljene slanine prvo mesto pripalo je Dragani Sakić iz Kucure, drugo je osvojio Jan Hrljez iz Bačkog Petrovca, a treće Novak Miškov iz Bačke Palanke.

Manifestaciju je s početka ometao jak vetar, iako su se organizatori, koje je i ovog puta predvodio Miloš Popov koji preko pet decenija učestuje u ovoj manifestaciji, pobrinuli da sve bude domaćinski. Ranom zorom zapaljena je velika vatra pa su gosti i učesnici i pre 9 sati mogli da peku na štapovima slaninu, kobasice i meso.

Mirisala je hrastova šuma i ovog puta na omiljene izletničke specijalitete, pa je svako ko je prolazio magistralnim putem Novi Sad – Bačka Palanka to mogao da oseti. Bilo je ovde i tamburaša, a oni koji tradicionalno dolaze na ovu manifestaciju radi druženja došli su ranom zorom, postavili stolove, naseckali ponude, nudili rakiju i vino…

Foto: Dnevnik

Družilo se u Poloju, sretali ljudi koji se nisu videli od prošlogodišnjeg februara, pitali za zdravlje, porodice, drugove, prijatelje i komove koji se nisu juče pojavili u Polojskoj šumi. Retka je ovo prilika da se za istim stolom, pored vatre uz, na primer, pečenu kobasicu i čašicu, nađu i porazgovaraju radnici i direktori, vlasnici firmi i zaposleni, paori i državni funkcioneri, profesori i nekadašnji đaci, penzioneri i oni koji su na početku radnog veka. Ali, i ovog puta, bilo je malo žena. One su uzalud do prvog sumraka čekale muški deo porodice na nedeljni ručak. Ništa zato, ostaće za ponedeljak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here