U Poloju kobasice, u Neštinu vino, u Palanci revena

1836
Фото: Приватна архива

BAČKA PALANKA: Kraj januara, a po tradiciji, vreme je užurbanih priprema za organizaciju holesterolskih i maliganskih manifestacija.


U nedelju, 3. februara, u Polojskoj šumi, od Bačke Palanke ka Čelarevu, kod motel „Poloj“, po 58. put održaće se Festival domaćih kobasica, kulena i domaće slanine.

Manifestacija će početi u 9 sati, a od viška uzoraka, kažu organizatori, biće pripremljen doručak za učesnike i goste. Takođe, svi koji žele da se takmiče, svoje proizvode moraju da pregledaju na trihinelu kod veterinara. Kobasice, kulen i slaninu i ove godine ocenjivaće stručni žiri na čelu sa Miletom Ristićem, magistrom tehnologije mesa, a za vlasnike najkvalitetnijih proizvoda u sve tri konkurencije predviđene su nagrade od prvog do trećeg mesta.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Kao i svake godine, ali u zavisnosti od vremenskih prilika, očekuje se velik odziv, kako takmičara, tako i posetilaca ne samo iz bačkopalanačke opštine već i iz Novog Sada, okolnih sela i gradova, ali i iz Hrvatske i BiH.

Udruženje vinara, vinogradara i voćara iz Neština, povodom slave Svetog Trifuna, 14. februara, organizuje tradicionalno takmičenje proizvođača domaćeg vina i rakije. Stručni žiri, a među njima su poznati enolozi, proglašenje pobednika objaviće 9. februara u 19 sati u sali zgrade Mesne zajednice Neštin, gde se po tradiciji organizuje i večera.

Na Sretenje, 15. februara, u šumi Bagremara, na obodu Bačke Palanke, održaće se tradicionalna Revena. Na ovoj manifestaciji, koja nije takmičarskog karaktera, okupi se između hiljadu i dve hiljade ljudi.

Posebna atratkcija, uz brojne ražnjeve, roštilje, kotliće i talandare, jeste pečeni bik na ražnju. Već par godina to je poklon posetiocima od organizatora i sponzora, a pored toga besplatno se posluži i na desetine litara rakije, što kuvane, što „presne”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here