U regionu sve manje beba, u Srbiji „plus“ od 612 novorođenčadi

Danas je Međunarodni dan deteta

336
Foto: Ilustracija: freeimages.com/Adrian, Canada

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na Međunarodni dan deteta, da u prvih devet meseci Srbija beleži porast od 612 novorođenih beba, dok se u zemljama regiona beleži pad.


Prošle godine na ovaj dan u Srbiji su mladi činili 17,3 odsto ukupnog stanovništva, rekla je Đukić Dejanović, gostujući u Dnevniku RTS.

Ona je navela da statistika za ovu godinu pokazuje da je položaj bolji za nekoliko promila.

[wonderplugin_slider id=185]

 

„Analizirali smo broj novorođenih beba u prvih devet meseci u svim državama sa kojima smo živeli u prethodnoj Jugoslaviji, u Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj – sve ove države beleže pad broja novorođenih beba, kod nas je porast od 612 beba, tako da smo jedini pozitivni“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ističe da postoji nada da će se ovaj parametar popraviti u narednom periodu.

Govoreći o siromaštvu, ministarka iznosi podatak da zbog siromaštva svakog dana 22.000 mališana okonča svoj život.

„U romskim naseljima, 38 odsto nema vodu za piće, u 60 odsto nema kanalizacije i deca su diskriminisana u pogledu najelementarnijih prava u odnosu na drugu decu. Sve se ovo popravlja u poslednjih desetak godina“, istakla je Đukić Dejanović.

Najviše su diskriminisana deca sa posebnim potrebama, romska deca, deca u ruralnim sredinama žive u neuporedivo lošim okolnostima, posebno deca za koju ne važi princip inkluzije u pogledu školovanja.

Đukić Dejanović ukazuje da bi ne samo budžet po meri deteta, nego aktivnosti po meri deteta trebalo da budu neki imperativ.

[wonderplugin_slider id=173]

 

„Spadamo u one države koje imaju visok indeks prekinutog detinjstva. Američko ministarstvo za rad je konstatovalo da Srbija spada u 12 zemalja, od 131 koliko je analizirano, koje su značajno napredovale u pogledu najtežih oblika rada koje deca realizuju, odnosno u koji su deca uključena“, kazala je ona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here