U Vojvodini 23 novoobolelih, najviše zaraženih u Novom Sadu – 86

1777

NOVI SAD: U Vojvodini su u poslednja 24 sata potvrđena još 23 slučaja korona virusa, izjavio je danas predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.


On je na konferenciji za novinare rekao da je u poslednja 24 sata testirano 310 ljudi, da se 48 pacijenata nalazi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu i da je najveći broj obolelih u Vojvodini registrovan u Novom Sadu i da je reč o 86 ljudi.

Mirović je istakao da je od početka krize Novi Sad dobio 42 respiratora i da ima dovoljno respiratora i zaštitne opreme.

Stanje na Novosadskom i Beogradskom sajmu, gde su smešteni pacijenti zaraženi korona virusom, ali sa lakšom kliničkom slikom, nije idealno, ali je postojanje takvih privremenih bolnica neophodno kako bi se Srbija izborila sa epidemijom, izjavio je Mirović.


Pogledaj: U Srbiji zaraženo 260 medicinara


„Stanje je takvo kakvo jeste, u smislu ispunjenosti adekvatnih uslova za smeštaj pacijenata sa blažim simptomima. To svakako nije idealno, nisu najbolji mogući uslovi, kao hotel sa 4,5 zvezdica, ali to jeste ono što je neophodno da možemo da se izborimo sa ovakvim problemima“, rekao je Mirović.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa tim da su se pojedini pacijenti žalili na uslove na Novosadskom sajmu, koji se žale se na hladnoću, higijenu, na to što nemaju maske, rukavice, medicinsku dokumentaciju o testiranju.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Na sajmu su pacijenti koji imaju laku kliničku sliku i nemaju izražene simptome bilo kakve infekcije, ali su potencijalno opasni da zaraze svoje ukućane. Zato će svi oni koji budu pozitivni, a ne zahtevaju bolničko lečenje biti smešteni u ove centre, a to su tri sa sada u Srbiji“, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je objasnio i pojedinosti u vezi sa testiranjem pacijenata smeštenih u privremenim bolnicama.

„Nakon dva uzastopna brisa koja su negativna, taj pacijent može da se smatra izlečenim i nakon toga 14 dana provodi u svojoj kući, u samoizolaciji. Juče smo krenuli sa popunjavanjem Novosadskog sajma, za sada relativno dobro to protiče. Svi pacijenti na Novosadskom sajmu će u određenom vremenskom periodu od uzorkovanja prvog brisa ući u proceduru retestiranja. Ako je neko testiran danas, do retestiranja će proći pet do sedam dana. Postoje strogo određeni kriterijumi po kojima se radi“, objasnio je Gojković.

U Srbiji je do juče u 15 časova od koronavirusa preminula 61 osoba dok je registrovano 2.447 obolelih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here