Učenici SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“ odigrali humanitarnu predstavu

753

U utorak, 5. marta u Gradskom bioskopu odigrana je humanitarna predstava „Banović Strahinja“ u izvođenju dramske sekcije SSŠ „Dr Radivoj Uvalić“.


Sav prihod od prodaje ulaznica prosleđen je humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“ koja ima za cilj da pomaže ugrožene višečlane porodice, pogotovu one koje su na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i Dalmaciji.

Režiser predstave je bio Aleksandar Petrović, veroučitelj u SSŠ „Dr Radivoj Uvalić”.

– Mi veroučitelji imamo obavezu da pripremamo svetosavsku priredbu. U osnovnoj školi i gimnaziji bavio sam se glumom i recitacijom i prihvatio sam se da postavim na scenu „Banović Strahinju“. Ideja je potekla od profesorica srpskog jezika Miljane Popadić i Bojane Radojević koje su se odlučile za delo Borislava Mihajlovića, koji je interpretirao u dramu epsku pesmu „Banović Strahinja“.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Sam Strahinja neguje svetosavske ideje, ideje pravoslavlja gde je on čestit, pravedan, idela viteštva i bio je pogodan za svetosavsku priredbu. Rekvizite za scenu smo uzeli iz kabineta profesorke iz likovnog obrazovanja, zatim donosili smo i lične stvari od kuće, a kostimi su iz CTKU „Kosta Abrašević“ i dugujemo im posebnu zahvalnost, kao i dramskoj sekciji gimnazije „20. oktobar“ i Jovani Vuković, koja je nacrtala ikonu.

U ulozi Banović Strahinje gledali smo Uroša Miloradova, 3. razred.

– Glumom se bavim od 4. razreda osnovne škole, učestvovao sam u svetosavskim priredbama, danima škole i humanitarnim predstavama. U srednjoj stručnoj, ekonomskoj školi postoji glumačka sekcija, pa sam se prijavio kada sam je upisao. Glumio sam u svim svetosavskim priredbama u srednjoj školi, mislim da je ovogodišnja najbolja.

Ulogu Ljube Banović Strahinje tumačila je Ivana Tankosić, 3. razred.

– Na dramsku sekciju sam krenula u 5. razredu osnovne škole i učestvovala sam u svim predstavama. Za ulogu su me odabrali profesorka srpskog jezika i veroučitelj. Anđelija-Ljuba sama odlučuje da ode sa Vlah Alijom, jer je samoživa i više joj odgovara sirovi i grubi Turčin. Ona se udala zato što je morala u surovim patrijarhalnim odnosima i želela je da pobegne od svoje stvarnosti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here