Održan Dunavski vez

1089

U prisustvu velikog broja izlagača iz Novog Bečeja, Tovariševa, Obrovca, Bečeja, Bačke Palanke i drugih mesta, u Bačkoj Palanci je održana tradicionalna manifestacija „Dunavski vez“.


Organizator je bilo Udruženje „Zlatne ruke“.

– Sedma po redu međunarodna manifestacija „Dunavski vez“ okupila je, baš kao i prethodnih godina, veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva.

Od novih učesnika treba spomenuti one koji su došli iz Sarajeva, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Mada ova manifestacija nosi naziv „Dunavski vez“, na njoj su učešće uzela i udruženja koja su stigla iz zemalja gde ne protiče Dunav. Mnogi naši saradnici stigli su kako bi još više učvrstili i ojačali međusobno dobre odnose. Na manifestaciju je stiglo oko pedesetak izlagača i oko 200 učesnika.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Vreme održavanja „Dunavskog veza“, pomereno je za mesec dana. Naime, ranije je održavano u septembru, a sad u oktobru. Do pomeranja je došlo zbog određenog kašnjenja, oko izrade i odobrenja projekta koji je bilo potrebno uraditi da bi se „Dunavski  vez“ održao. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom opštine Bačka Palanka – kaže Zora Kajtez predsednica Udruženja „Zlatne ruke“.

Lepo i prijatno oktobarsko vreme privuklo je veliki broj posetilaca.

– Sa posetom smo veoma zadovoljni, i po nekim našim procenama „Dunavskom vezu“ je tokom pet sati njegovog održavanja prisustvovao veliki broj ljubitelja ručnih radova, i ne samo ručnih radova, koji su zaista imali šta da vide. Manifestacija je bila izložbeno – prodajnog karaktera. Ove godine su se prvi put uključili i proizvođači meda, pekmeza, što takođe spada u domaću radinost, baš kao i vez, heklanje, štrikanje… što je takođe, privuklo veliku pažnju posetilaca.

– Nije izostalo ni tradicionalno takmičenje u vezu za nagradu – bačka narodna nošnja koju dodeljuje Udruženje „Zlatne ruke“ iz Bačke Palanke. Radove su ocenjivale članice Udruženja „Vredne ruke Novog Sada“ koje se nisu takmičile. Narodna nošnja otišla je ovaj put u Novi Bečej, a dobile su je članice Kreativne grupe „Suncokret“. Cilj održavanja ove manifestacije je da se osnuje etnografski muzej u Bačkoj Palanci. Sve predmete koje naše Udruženje dobija od brojnih sličnih udruženja sa kojima sarađujemo se sakupljaju i formiramo tako muzejsku zbirku. Svi ovi pokloni se čuvaju i jednog dana kada Muzej bude otvoren, biće tamo smešteni – rekla je Zora Kajtez.

[wonderplugin_slider id=183]

 


Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka je imala štand na ovogodišnjem „Dunavskom vezu“ na kome je prodavala ručne radove napravljene na radionicama ove organizacije (predmete od gline, štrikane stvari, ikebane…).

Na štandu su svoje proizvode prodavali Aleksandra Stanković, Ljubinko Račić i Dragoslav Paroci.

– Moram da kažem da smo zadovoljniji učešćem na „Dunavskom vezu“ nego ranije uBaču. Posećenost je bila veća, a i ljudi su ovde informisaniji o radu naše organizacije, kaže Aleksandra Stanković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here