Ukradeno oko deset hiljada beba iz BiH i Srbije, narudžbe za krađu dece išle preko Zenice i Tuzle?

1068

Evropski sud u Strazburu naveo je 2014. godine da imaju zabeženo tek 600 slučajeva nestalih beba, ali Udruženje roditelja ističe da je ukradeno oko 10.000 dece koja su prodavana po cijeni od 15.000 do 45.000 eura.


Zakon o nestalim bebama, koji bi na osnovu preporuke Veća Evrope trebala uskoro usvojiti Skupština Srbije, nestrpljivo se čeka i među najmanje stotinu porodica u Bosni i Hercegovini.

Stravični podaci o sudbini nestale djece, uglavnom beba, ispovesti majki, porodica, skoro svakodnevno se objavljuju na web-stranici Kradjabeba.org.

Kada je reč o BiH, na stranici Kradjabeba.org svake godine zabeženo je po nekoliko svedočanstava roditelja i rodbine koji su prijavili nestanak beba. Zanimljivo je da je uglavnom reč o bebama koje su rođene u Tuzli i Zenici.

O tome već godinama svedoči bračni par Dragica i Goran Plauc, koji tvrde da su njihovi blizanci, rođeni 5. avgusta 1993. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici tuzlanskog UKC-a, vjerovatno ukradeni.

[wonderplugin_slider id=26]

 

U UKC-u Tuzla svojevremeno su analizirali dokumentaciju te saopćili da su bebe umrle zbog nezrelosti pluća kod prijevremeno rođenih novorođenčadi, a majka otpuštena iz bolnice nakon normalno obavljenog porođaja.

Zenica se, također, često spominje, a mediji su 1972. godine objavili zanimljivu priču.

– Adaptacioni centar iz Danske obratio se Centru za socijalni rad i Skupštini grada Zenice za usvajanje 150 (i slovima: stopedesetoro) jugoslovenske dece – navedeno je u jednoj priči.

Nevenka Marušić, koja živi u vojvođanskom mjestu Irig, a koja traga za sinom, je optužila bolnicu u Zenici da su joj pre 31 godinu, nakon porođaja, ukrali sina, blizanca njenog drugog deteta.

– Porodila sam se 29. jula 1983. godine u zeničkoj bolnici. Na svet sam donela blizance, Dejana i Predraga. Bila sam podvrgnuta carskom rezu, pa sam nakon operacije ležala u šok-sobi i bila u dosta teškom stanju. Jedva sam preživela kada su mi rekli da je jedna beba umrla – ispričala je Marušić.

Kaže da u bolnici nisu hteli uslišiti njenu i molbu supruga da vide telo deteta.

– Mužu su rekli da uplati na šalteru za troškove sahrane, ali telo deteta niko mu nije pokazao iako je insistirao – rekla je Marušić.

Nikad nije saznala gde je beba sahranjena.

Upravo se Zenica i Tuzla spominju kao centri bh. „beba mafije“, ali niko se od nadležnih time nije bavio.

Otkako zna za sebe, za bratom blizancem traga i mladi inženjer rudarstva iz Banovića Muris Demirović. Njih dvojica su 22. maja 1991. rođena pre vremena na tuzlanskoj klinici te hitno prebačena u Beograd, na Institut za zaštitu majke i djeteta. Muris je nakon izvesnog vremena vraćen roditeljima, a brat navodno podlegao.

Roditelji i porodice iz Udruženja uvereni su da su njihova deca živa te da su danas u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here