Umro gaseći vatru na njivi, Nedimović: Znamo ko ih pali

5064
Foto: RTV (Jan Valo)

NOVI SAD/VRŠAC: Nekontrolisano paljenje useva na njivama, koje iz godinu u godinu ne prestaje, odnelo je i prvu ljudsku žrtvu.


Stradao je 75-godišnji muškarac P. T. iz sela Parta, nadomak Vršca, koji je preminuo na njivi dok je pokušavao da ugasi požar, koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove.

Godinu dana ranije, takođe zbog paljenja strknjike na njivama, u Ugrinovcima je izgorelo osam pasa, a požari na njivama izazivaju i saobraćajne nezgode, što je još jedna opasna posledica ovakvog ponašanja pojedinih, nesavesnih poljoprirvednika.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da više nije teško utvrditi ko pali useve po njivama u Srbiji i najavljuje da će vrlo brzo izaći sa rezultatima o tome gde ima najviše paljenja njiva, a gde su vinovnici disciplinovani.

„Imamo neverovatnu količinu paljenja na prostoru Srednjeg Banata i Srema. To je pokazalo istraživanje koje smo sproveli do 10. oktobra, a 1. novembra imaćemo novo“, rekao je ministar Nedimović.

On je podsetio da ugovor koji je Srbija potpisala sa Evropskom satelitskom agencijom, omogućava da se tačno zna ko šta radi na kojoj njivi.

„Više nije teško utvrditi ko pali njive po Srbiji. Donedavno jeste bilo, ali više nije. Mi imamo potpisan ugovor sa Evropskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit i mi znamo u svakom trenutku šta se dešava sa poljoprirvednim zemljištem, na svakoj parceli. Do pre dve godine nismo znali šta je državno zemljište, a šta nije, a sada znamo ne samo šta je državno, sad znamo i ko je uzurpirao, a znamo svaka četiri dana, ko šta radi, koju kulturu i znamo ko pali“, rekao je Nedimović.

On je najavio da će ove godine, kada je nekontrolisano paljenje useva na njivama u pitanju, najpre „ići sa obaveštavanjem“.

„Posle, kada izmenimo sistem, ići ćemo i sa sankcionisanjem. Ogromne štete se prave i po eko sistem, a da ne pričam o brojnim saobraćajnim nesrećama koje nastaju sa ovakvim pojavama“, rekao je Nedimović.

Poljoprivrednici godinama nekontrolisano palje strnjiku na svojim njivama, kako bi zemlja bila plodnija i da bi lakše pripremili polje za narednu godinu.

[wonderplugin_slider id=104]

 

I pored nesagledivih posledica koje zbog toga nastaju, a koje, u najnovijem slučaju, završavaju tragično po ljudski život, sa takvom praksom nisu prestali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here