Uredba Vlade o dodatnom zaduživanju u vreme vanrednog stanja

960
Foto: 021

Za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19, Vlada Srbije može pokrenuti postupak dodatnog zaduživanja uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija na finansijskom tržištu i davanjem državnih garancija u iznosima višim od onih koji su utvrđeni Zakonom o budžetu.


To se navodi u Uredbi koju je Vlada Srbije donela 6. aprila, uz supotpis predsednika Srbije, a juče je objavljena u Službenom glasniku i stupila je na snagu danom objavljivanja.

Ovim dokumentom, kako se navodi, uređeni su postupci koji će se sprovoditi radi finansiranja budžetskog deficita, održavanja tekuće likvidnosti, kao i za obezbeđivanje neophodnih sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije bolesti COVID-19, kao i davanjem garancija Republike Srbije za vreme vanrednog stanja nastalog usled ove virusom izazvane bolesti.

[wonderplugin_slider id=94]

 

Formirano telo za sprovođenje Programa ekonomskih mera

Vlada Srbije obrazovala je 14-člano Koordinaciono telo za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom, na čijem čelu će biti ministar finansija Siniša Mali.

Zadatak ovog tela je da koordinira aktivnosti koje se preuduzimaju u cilju sprovođena Programa, razmatra otvorena pitanja, donosi neophodne odluke i predlaže Vladi Srbije akta u vezi sa njegovim sprovođenjem, navodi se u Odluci od 6. aprila, koju je danas, 7. aprila, objavio Službeni glasnik.

Članovi Koordinacionog tela su, pored ostalih, ministri Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović i Zoran Đorđević, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić, predsednik PKS Marko Čadež, direktorka Poreske uprave Dragana Marković, savetnik predsednika Republike Danilo Cicmil i Stefan Badža iz kabineta predsednika Vlade Srbije.

U radu ovog tela po pozivu mogu da učestvuju i stručnjaci iz različitih oblasti, kao i predstavnici drugih organa i organizacija.


Pogledaj: Građani koji su dobili vaučer za letovanje u Srbiji mogu zameniti termin

Pogledaj: Vučić za RTS: Na dnevnim nivou razmatramo mere, izolacija od petka do ponedeljka

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here