Uređenje dela Sinaja oko pravoslavne crkve

1480

Cilj izrade i donošenja plana detaljne regulacije bloka 24 i 29, tačnije deo Sinaja na kom se nalazi nova pravoslavna crkva, je realizovanje sadržaja za potrebe Srpske pravoslavne crkve. 


Srpska pravoslavna crkva izrazila je potrebu za proširenjem postojećeg hrama i izgradnjom pratećih objekata, pre svega Parohijskog doma sa potrebnim pratećim sadržajima, te poslovni objekti iz oblasti trgovine na malo i slično.

Pored potreba SPC, postoji još jedan razlog za izmene prvobitnog plana, a on je pravnotehničke prirode. Naime, 2007. godine donet je plan detaljne regulacije dela bloka 24 i 29 u Bačkoj Palanci. Kasnije, 2011. i uz izmene 2012. donet je plan generalne regulacije Bačke Palanke u kojem je sadržana nova nomenklatura blokova, te je bilo neophodno usaglasiti planove.

Prostor obuhvaćen ovim planom je izgrađeno građevinsko zemljište na kojem su izgrađeni objekti verskog kompleksa i to crkva – pravoslavni hram, zvonik dvojni porodični stambeni objekat, nadstrešnica – garaža kao i pomoćni objekat – ostava.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Sa južne strane iz Trga Partijarha Pavla, koji predstavlja glavni saobraćajni prilaz u ovaj deo grada, pruža se vizura na hram koja predstavlja i mesto okupljanja stanovništva. U tom delu ovaj trg nema potrebnu širinu koridora pa je planirano njeno proširenje čime je smanjena površina parcele verskog kompleksa.

Takođe, planirana su dva kolsko – pešačka prilaza na parcelu iz bočnih ulica, dok je glavni pešački pristup planiran iz Trga Patrijarha Pavla. Uz kolovoz saobraćajnica planirano je ulično zelenilo za postavljanje javne infrastrukture i trotoara. Ovim planom zadržavaju se postojeći ulični koridori i ne planiraju se novi.

U okviru ulica Đure Kneževića i Topolska predviđena je izgradnja parkirališta za putnička vozila sa upravnom šemom parkiranja – po deset parking mesta u oviru svakog parkirališta. Pored toga, u okviru Trga Patrijarha Pavla planirana je i biciklistička staza koja bi bila dvosmerna.

Ovaj plan usvojen je na današnjoj sednici Skupštine opštine Bačka Palanka. Pored ovog, usvojen je i plan detaljne regulacije priobalne zone kao i izmena plana detaljne regulacije obrovačkog puta koji se odnosi na izgradnju kružnog toka.

Govoreći o sređivanju priobalne zone, predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica na sednici je istakao da su ovakvi projekti izuzetno zahtevni i da je za njihovu realizaciju potrebno minimum 3 do 5 godina.

Posle ovih odluka odbornika lokalnog parlamenta ostaje samo da čekamo ono najvažnije – realizaciju planova i početak radova.

Pogledaj: Kružni tok na Obrovačkom putu

Pogledaj: Sređivanje priobalne zone u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here