Uskoro dva nova vrtića u opštini Bačka Palanka

2885

Na 24. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka održanoj danas (24.07.) pred odbornicima našlo se 12 tačaka dnevnog reda. Rebalans budžeta, kao najznačajnija odluka, izazvao je najviše pažnje odbornika jer predviđa rešavanje gorućih problema, ali i nove projekte u Bačkoj Palanci.

Planiran budžet za 2018. godinu, izglasan 20. decembra prošle godine iznosio je 1,65 milijardu dinara. Po današnjem rebalansu, budžet iznosi 1,92 milijardu dinara.

Utvrđen finansijski rezultat po završnom računu budžeta za 2017. godinu je 310,8 miliona dinara, a prema rečima predsednika opštine Bačka Palanka, Branislava Šušnice, najveći deo tih sredstava biće upotrebljen za JKP „Komunalprojekt“.

„To se odnosi na nabavku novog vozila, ali i na poboljšanje komunalne delatnosti u celoj opštini Bačka Palanka“, rekao je Šušnica.

Jedan deo sredstava opredeljen je za PU „Mladost“, tačnije za rekonstrukciju vrtića u Silbašu koji bi do kraja godine trebao biti završen. Kao jedan od problema, Branislav Šušnica navodi i blokadu mesnih zajednica te su i za to opredeljena određena sredstva.

„Obratili smo se Pokrajinskom sekretaru za finansije koji su naš problem prosledili republičkom budžetskom inpektoru kojeg očekujemo u narednom periodu. Radi se o mesnim zajednicama u kojima smo mi preuzeli komunalnu delatnost i samim tim nasledili ogromne dugove, ali i tužbe. Odlučili smo da to više ne tolerišemo i pozvali republičkog inspektora koji bi trebao da utvrdi sve nepravilnosti“, kaže predsednik opštine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Izgrađeno tri, u planu još dva vrtića

Pored Silbaša, u narednom periodu gradiće se još vrtića u našoj opštini. Ove, kao i prethodnih godina, veliki broj dece ostao je bez mesta u vrtiću, pa je i ovo jedan od problema u celoj opštini.

„Za dve godine otvorili smo tri nova vrtića u opštini Bačka Palanka. U Silbašu će biti potpuno nov objekat i spreman za preko 90 mališana koliko ih, prema anketi, ima zainteresovanih. U Bačkoj Palanci planiramo još jedan veliki vrtić za koji smo odredili lokaciju. Vlasnik zemljišta je opština, tako da nema imovinsko-pravnih prepreka. JP „Standard“ je već dobilo nalog za izradu projekta novog vrtića, a idemo i ka ishodovanju građevinske dozvole kako bi u sledećoj godini mogli da ga izgradimo. Takođe u sledećoj godini, i u Obrovcu je planirana izgradnja vrtića“, istakao je Branislav Šušnica.

Uređenje priobalne zone i luka

Glavni projekat uređenja priobalne zone do kraja godine bi trebao da se privede kraju, da se dobije građevinska dozvola kako bi se moglo početi sa prvim građevinskim radovima. Za nov projekat saobraćajnica izdvojeno je 10 miliona dinara, a to podrazumeva izgradnju pristupnog puta do sportske hale i rekreacionog centra.

Na zamerku opozicije zašto su prethodnom odlukom o budžetu opredeljena sredstva za održavanje pruge Nova Gajdobra – Bačka Palanka kad železničkog saobraćaja na toj relaciji nema, predsednik Šušnica je istakao da se ta pruga mora održavati zbog logističkog centra i luke koja je takođe jedan od strateških projekata za naredni period.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here