Uspeh kao rezultat drugarstva i zdravih odnosa

ULS „Petar Tomić“

1251

U subotu, 13. oktobra, u Srbobranu je održana Zonska smotra Likovnih stvaralaca Vojvodine.


U Galeriji Doma kulture okupio se 71 likovni stvaralac iz Bačke Palanke, Vrbasa, Novog Sada, Bečeja iSrbobrana. Iz naše opštine se prijavilo devet umetnika: Paulina Tomić, Ljiljana Nedeljkov, Svetlana Miladić, Nenad Devrnja, Slobodan Garić, Petar Zvonko Jelić, Miloš Runjo, svi iz Bačke Palanke, te Borislav i Žarko Đukić iz Pivnica.

Svoje utiske sa čitaocima „Nedeljnih novina“ podelio je Zvonko Petar Jelić:

– Nas četvoro smo se plasirali na Pokrajinsku smotru, Paulina Tomić sa slikom „Daj nam sunca“ (akril na platnu), Miloš Runjo sa slikom „Šipražje i jaruge“ (ulje na platnu), Nenad Devrnja „Metalni pejzaž“ (kombinovana tehnika) i ja sa slikom „Crkvom Svetog Marka u Budvi“ (ulje na lesonitu).

Nagrađena slika. Autor: Paulina Tomić

– Selekciju slika za smotru izvršio je Sava Stepanov, te dvadeset slika se šalje na pokrajinsku smotru u Sremsku Mitrovicu, koja će se desiti prvog dana decembra ove godine. Naš uspeh je prilično velik, obzirom da se skoro polovina naših učesnika plasiralo dalje. Iako nam je prvenstveni cilj bio izlazak iz palanačkih okvira i prikazivanje našeg rada širem auditorijumu, ipak nas ispunjava radošću ovaj uspeh.

– Nas u Udruženju nema puno, aktivno je oko dvanaest članova, ako to uporedimo sa Somborom, na primer, koji ima 120 likovnih umetnika, tada u potpunosti možemo da shvatimo značaj našeg uspeha. Mislim da je naša snaga u kvalitetu u odnosu na druge, tako da se nalazimo u samom vrhu likovnog stvaralaštva u okruženju. Jedan od dokaza je i to, što smo mi veoma drago zvani gosti na razne smotre ili kolonije.

– Cilj pravog umetnika je stvaranje, rad i potpuna posvećenost. Ja tako, istovremeno slikam dve, tri, ponekad i pet slika, godišnje uspem da naslikam i do dve stotine slika, slikarstvo je moj život. Nažalost, od slikarstva se u Srbiji ne može živeti, mada ima jedan određen broj ljudi koji to uspeva. Ja imam sreću i da podučavam decu slikanju u osnovnoj školi, smatram da je uloga nastavnika presudna za razvijanje talenta kod njih, eto nedavno su moja tri učenika osvojila tri prve nagrade na jednoj smotri.

– Da se vratim na naše udruženje, mogu reći da imamo dobro društvo, međusobno se poštujemo i slušamo jedni druge, nema sujete, pa čak i ja, koji sam jedini akademski slikar među nama, poslušam savet ako uvidim da je ispravan i dobar. Ovaj veliki uspeh je, pored nesumnjivog kvaliteta slika, u dobroj meri i rezultat dobrih odnosa i drugarstva u ULS „Petar Tomić“. Treba sve nas da raduje ovaj uspeh vrednih umetnika iz Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ jer je stara istina, da bez kulture svih vrsta, jedno društvo, jedna država su jako siromašni.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here